DOBRO JE ZNATI

Šta znače brojevi 1,2,3,0 na kutiji jaja? Neka su NAJKVALITETNIJA, a od drugih BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA

0

Od broja zavisi i cena, ali i kvalitet jajeta koje jedete 

foto: Shutterstock / Starstuff
foto: Shutterstock / Starstuff

Da li vam je palo nekada na pamet da prilikom kupovine jaja u marketima pogledate deklaraciju, brojeve i oznake, ali i rok trajanja?

 

Ukoliko je vaš odgovor da, onda znajte da ste među retkima. Mnogi potrošači nehotice samo sa polica uzmu kutiju sa jajima ne obraćajući pažnju šta na njoj piše... A piše mnogo toga.

 

Počevši od brojeva 0, 1, 2, 3... Klasa jaja A, B, C... Rok trajanja... Sve su ove informacije koja retko ko čita i gleda, a trebalo bi.

 

 

Pa da krenemo od početka.

 

Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja.

 

Broj 1 označava jaja iz slobodnog uzgoja. U pitanju su kokoške koje provode vreme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani, insektima i travi i imaju prostora i slobodno trče. I ona predstavljaju najbolji izbor u odnosu na cenu i ponudu u našim marketima.

 

Brojevi od nula do tri se nalaze na etiketi, koja je za pakovanje zalepljena sa strane ili iza. Oni su ispisani veoma sitnim slovima, kako bi bili što manje primetni.

 

Broj 2 označava podni uzgoj.

 

Koke se ne nalaze u kavezu, ali ne provode vreme napolju, ne jedu svoju prirodnu hranu, zbijene su u veoma malom prostoru i ne kreću se slobodno. 

 

Broj 3

 

Tca jaja uopšte nisu zdrava, jer kokoške koje ih daju nisu videle svetlost dana.

One se nalaze u kavezu, zbijene su, nikada nisu videle svetlost dana, pravu hranu. Znači, to nikako ne kupujte. 

 

 

makonda-tracker