Kako se prave čupavci? U zavisnosti od toga koju varijantu kolača želite, menja se svega nekoliko sastojaka, a rezultat je uvek fantazija od čokolade i kokosa
Malo je poznato da su čupavci poslastica koja potiče iz Australije, gde su poznati kao lamington kolač.
- Kako su nastali čupavci, omiljeni kolač sa kokosom?
Prema jednoj teoriji, tokom leta 1900. godine, Čarls Kohrejn-Bejli, drugi baron od Lamingtona, sa suprugom i svojoj svitom je iz vlažnog Brizbejna pobegao u rezidenciju u Tuvumbi. Tamo je njegov kuvar Armand Galand, vrlo ugledni umetnik s hranom iz Francuske, na brzinu morao da smisli šta da pripremi baronu i njegovim gostima kako bi se zasladili.
Imao je u kuhinji biskvit od juče, već isečen na kocke, koji je umočio u čokoladnu smesu i uvaljao u kokosovo brašno. Rezultat je bio neobičan i vrlo ukusan kolač, koji je toliko oduševio dame iz visokog društva da su odmah Armandu tražile recept, koji je potom brzo stigao do Evrope.
Druga legenda kaže da je kuvaru lorda Lamingtona četvrtasti komad biskvita slučajno upao u čokoladu, a on ga je zatim posuo mrvicama suvog kokosa kako bi izgledao privlačnije.
Šta je istina, verovatno nikad nećemo saznati, tek jedno je jasno – malo ko može da odoli dezertu koji mi zovemo čupavci, a koji može da se pripremi na više različitih načina.
Mi vam predstavljamo najbolje recepte za čupavce.
* Starinski čupavci po bakinom receptu
Sastojci za biskvit:
- 3 jajeta
- 250 g šećera
- 18 kašika mleka
- 1 margarin
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte mleko, istopljen margarin, brašno i prašak za pecivo. Sve izlijte u pleh i pecite oko pola sata. Nakon toga izvadite da se malo prohladi, pa isecite na kocke.
Sastojci za fil:
- 250 g šećera
- 18 kašika mleka
- 200 g čokolade
- 1 kocka margarina
I još:
Priprema
Istopite šećer sa 18 kašika mleka, pa dodajte čokoladu i margarin. Ostavite da prokuva i da se malo prohladi.
Kocke umačite u fil, ali ne mnogo da ne bi bile gnjecave. Nakon što sa svake strane umočite kocke u fil uvaljajte u kokos.
* Čupavci sa višnjama
Sastojci
Za testo:
- 300 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 jajeta
- 180 mililitara ulja
- 100 mililitara mleka
- 170 grama kristal šećera
- višnje po želji
Za umak:
- 250 grama margarina
- 200 mililitara mleka
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 150 grama šećera
- Za valjanje:
- 250 grama kokosa
Priprema
Odvojte belanca, pa ih dobro umutite mikserom, uz postepeno dodavanje šećera i, potom, žumanaca. Smanjite na srednju brzinu, pa sve vreme mutite dodajući ulje i mleko. Sipajte zatim brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa lagano mešajte kašikom sve dok ne dobijete komapktnu smesu.
Obložite pleh pek-papirom i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Pecite desetak minuta, pa preko kolača stavite očišćene višnje i pecite još oko pola sata.
Kada se ohladi, isecite na kocke.
U dubljoj šerpici otopite margarin, pa čokoladu, a nakon toga sipajte šećer, pa mleko i mešajte sve dok ne provri. Zatim sklonite s vatre.
Umačite kocke u ovu smesu, pa bogato pospite kokosom.
Ređajte na tacnu, pa stavite u frižiter da se ohladi.
* Posni čupavci
Sastojci:
- 30 kašika brašna
- 20 kašika šećera
- 25 kašika ulja
- 35 kašika vode
- 1,5 kesica praška za pecivo
- 200 g kokosa
- 50 g kakao
- 50 g posne čokolade
- 100 ml vode
- 200 g posnog margarina na sobnoj temperaturi
- 150 g šećera
Priprema
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte 20 kašika šećera, 25 kašika ulja i 35 kašika vode.
Dobro umutite mikserom, pa sipajte u podmazan ili papirom za pečenje obložen pleh.
Pecite na 180 stepeni oko 15-20 minuta.
U šerpici zagrejte mešavinu kakaoa i šećera, koja je prethodno razmućena u 100 ml vode. Nakon što se istopi, dodajte posnu čokoladu izlomljenu na kockice i margarin, pa mešajte dok se ne otopi i ne ujednači.
Nakon što se skroz ohladi, secite biskvit na kockice i umačite ga u mlaku čokoladnu smesu, pa valjajte u kokosu.