ZBOGOM KUPOVNOM!

Najbolji RECEPT ZA DOMAĆI MAJONEZ gotov za 10 minuta: Bez aditiva, masnoće i šećera, još ukusniji, a JEFTIN

0

Kupovni majonez loš je izbor za kardiovaskularno zdravlje i figuru, ali ako odvojite samo nekoliko minuta dobićete zdravu i ekonomičnu alternativu

foto: New Africa/Shutterstock
foto: New Africa/Shutterstock

Ukoliko pazite na liniju i zdravlje, verovatno ste pošli od toga da izbegavate sve što nije neophodno ishrani, a poznato je da ne čini uslugu ni krvnim sudovima ni vitkoj figuri.


Jedna od takvih namirnica jeste i majonez, koji možda nije nužan za ukusan obrok – ali toliko znači!

 

  • Da li je majonez štetan?


Kupovni majonez poznat je kao prilog koji ne obiluje hranljivim materijama i ne doprinosi zdravlju već mu, naprotiv, škodi. U njemu se nalazi mnogo masnoće, šećera i aditiva koji mu produžavaju rok trajanja, a pakovanje od 100 grama majoneza sadrži neverovatnih 680 kalorija!

 

Majonez
foto: Shutterstock / FotosDo

Zbog svega toga, ako često jedete majonez, izlažete se riziku da ćete pogorošati kardiovaskularno zdravlje, imati više holesterola u krvi, da će se nataložiti visceralne masti...

 

  • Treba li izbegavati majonez?


Ipak, majonez ne morate u potpunosti da izbegnete, već pakovanu varijantu možete zameniti domaćom, koja ne zahteva dugu pripremu i mnogo skupih sastojaka. Sve što vam je potrebno, štaviše, verovatno već imate u kuhinji, a dovoljno vam je najviše deset minuta!


Recept za domaći majonez


Sastojci:

 

 

  • 1 jaje
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • so i biber po ukusu
  • 250 ml ulja (više po potrebi)

 

Priprema


U dubljoj činiji pomešajte žumance, senf, jabukovo sirće i biber, pa dobro umutite mikserom. Zatim postepeno dodajte malo po malo ulja, sve vreme muteći. Ukoliko ne dobijete čvršću teksturu, dodajte još ulja.


U odvojenoj činiji umutite belance i so, pa sipajte u prethodno napravljenu smesu. Zatim dobro promešajte, pa miksajte još minut-dva.


Sipajte u staklenu teglu i odložite u frižider, gde može stajati 7-10 dana.

 

 

makonda-tracker