Ukoliko biste umesto kupovnog radije uživali u domaćem ajvaru, ali vam se ne pravi kad pomislite na sav nered i čišćenje paprika, ovaj recept će vam se garantovano dopasti.
Sastojci:
- 3 kilograma crvenih paprika
- 300 grama ljutih paprika
- 800 grama plavog patlidžana
- 300 mililitara ulja
- 1 manja glavica belog luka
- 1,5 kašika sirćeta
- so po ukusu
Priprema
Operite, osušite i ispecite paprike u rerni, a potom isto ponovite s patlidžanom, koji ćete prethodno da zasečete na nekoliko mesta kako bi bi pukao i napravio nered. Sve poklopiti i ostaviti da se hladi poklopljeno da bi se lakše ljuštilo.
Nakon što se paprike ohlade, lakše ćete ih oljuštiti i očistiti od semenki, a potom oljuštite i patlidžan. Sve zajedno stavite u cediljku i ostavite da odstoje nekoliko sati, idealno preko noći.
Sameljite beli luk, paprike i patlidžan, pa stavite u posudu za pečenje. Stavite u rernu na 180 stepeni, a kad čujete da počinje da krčka, nalijte oko 150 mililitara ulja, promešajte i vratite da se peče, uz povremeno mešanje. Nakon nekog vremena dodajte preostalo ulje, posolite po ukusu i dobro promešajte, pa ponovo stavite u rernu.
Ako dno posude, kada varjačom povučete po njemu, ostaje čisto, znači da je ajvar pečen. Dodajte tada sirće, pa dobro promešajte.
Dok je još vruće, sipajte u čiste tegle, pa zatvorite i stavite da se hladi.