obavezno probajte

BEZ PRSKANJA i NEREDA ― a lepši NISTE probali! Najbrži i najukusniji domaći AJVAR IZ RERNE (RECEPT)

1

Ukoliko biste umesto kupovnog radije uživali u domaćem ajvaru, ali vam se ne pravi kad pomislite na sav nered i čišćenje paprika, ovaj recept će vam se garantovano dopasti.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 3 kilograma crvenih paprika
  • 300 grama ljutih paprika
  • 800 grama plavog patlidžana
  • 300 mililitara ulja
  • 1 manja glavica belog luka
  • 1,5 kašika sirćeta
  • so po ukusu


Priprema


Operite, osušite i ispecite paprike u rerni, a potom isto ponovite s patlidžanom, koji ćete prethodno da zasečete na nekoliko mesta kako bi bi pukao i napravio nered. Sve poklopiti i ostaviti da se hladi poklopljeno da bi se lakše ljuštilo.
Nakon što se paprike ohlade, lakše ćete ih oljuštiti i očistiti od semenki, a potom oljuštite i patlidžan. Sve zajedno stavite u cediljku i ostavite da odstoje nekoliko sati, idealno preko noći.


Sameljite beli luk, paprike i patlidžan, pa stavite u posudu za pečenje. Stavite u rernu na 180 stepeni, a kad čujete da počinje da krčka, nalijte oko 150 mililitara ulja, promešajte i vratite da se peče, uz povremeno mešanje. Nakon nekog vremena dodajte preostalo ulje, posolite po ukusu i dobro promešajte, pa ponovo stavite u rernu.


Ako dno posude, kada varjačom povučete po njemu, ostaje čisto, znači da je ajvar pečen. Dodajte tada sirće, pa dobro promešajte.


Dok je još vruće, sipajte u čiste tegle, pa zatvorite i stavite da se hladi.

 

Ajvar
foto: Shutterstock

 


 

 

makonda-tracker