lako je

Odgovor na pitanje koje muči mnoge domaćice: Kako razlikovati domaća od jaja proizvedenih na farmama?

0

Domaće jaje po pravilu uvek ima malo intenziviju žutu boju od onog koje su snele kokoške sa farmi 

foto: Shutterstock / ANNVIPS
foto: Shutterstock / ANNVIPS

Jaja su namirnica koja je veoma zastupljena u gotovo svim kuhinjama sveta. Domaćice ih koriste u pripremi slatkih i slanih jela.

 

Ukoliko težite tome da se hranite zdravo važno je da sami možete da napravite razliku između jaja koja su proizvedena u industrijskim uslovima i onih koja su potekla od domaćih kokošaka.

 

 

Iako domaća i industrijska jaja imaju gotovo jednaku količinu hranljivih materija i jedna i druga mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja ipak ona domaća imaju veliku prednost. 

 

U njima se nalazi manji broj štetnih hemikalija i malo su energetski jača. 

 

Razlike između domaćih i industrijskih jaja se mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanaca intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snele kokoške kojima je dopušteno slobodno kretanje.

 

Jaja
foto: Profimedia

 

Konzumna jaja u prodavnicama obično se dobijaju od kokoški iz masovnog uzgoja, od kokoški koje čitav život provedu u pretrpanim kavezima.

 

U slobodnom uzgoju na manjim domaćinstvima kokoške daju manje jaja, ali jedu više i imaju veću slobodu kretanja, što utiče i na izgled jaja.

 

Ranija istraživanja pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz prodavnica i da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta.

 

 

 

makonda-tracker