NEMA NIŠTA UKUSNIJE

DŽEM OD KAJSIJA po proverenom BAKINOM receptu: Može da se sprema i u stanu, a sve je gotovo za samo sat vremena

3

Kajsija je voćka koja raste u gotovo svim krajevima Srbije. Od nje mogu da se spremaju mnogobrojni kulinarski specijaliteti, a domaći džem od kajsije je jedna od omiljenih.

foto: Shutterstock / nada54
foto: Shutterstock / nada54

Tokom zime nema ništa lepše nego da se zasladite ukusnim palačinkama, a ako imate domaći džem, pa još od kajsija, to je pravo uživanje.

 

Ukoliko volite ovaj džem, a mislite da je njegova priprema težak i dugotrajan proces varate se.

 

Jedna iskusna domaćica je svoj recept podelila sa nama, a mi ga donosimo specijalno za vas.

 

 

- Mlade domaćice često misle da je priprema džema težak i naporan proces, ali zapravo to nije tako. Sve što vam je potrebno je malo vremena i strpljenja, a vaš trud će biti višestruko nagrađen čim budete probali ovu preukusnu poslasticu - kaže Zorica Kosijer, domaćica iz Beograda, koja godinama sprema ovaj džem za svoju porodicu i unuke.

 

Potrebno je:

 

  • 4 kg kajsija
  • 1,5 do 2 kg šećera

 

Džem od kajsija
foto: Shutterstock / Nitr

 

Priprema:

 

Oprati kajsije i odstraniti kostice. Preko njih posuti šećer i pokriti šerpu sa krpom, a potom ostaviti da odstoji oko 12 sati.

 

Kuvati na tihoj vatri dok ne ispari voda koju će same kajsije da puste prilikom kuvanja.

 

Džem kuvati na tihoj vatri i povremeno mešati.

 

 

- U zavisnosti od toga kakve su kajsije, da li su baš, baš zrele ili su malo potvrde, da li su sitnije ili krupnije, zavisi i koliko dugo ćete ga kuvati - napominje ona.

 

U džem nema potrebe dodavati ništa osim voća i šećera, a pre nego što počnete sa kuvanjem probajte voće.

 

- Ukoliko je voće mnogo slatko, smanjite količinu šećera, ako je kiselo stavite više - kaže Zorica.

 

Džem od kajsija
foto: Shutterstock / al1962

 

Ono što je važno jeste da vatra bude umerena, ukoliko kuvate na električnom šporetu jačinu namestite na srednju jačinu.

 

Još jedna bitna stavka je da tegle budu sterilisane, a to možete da uradite tako što ćete ih staviti u rernu na 100 stepeni i ostaviti tako oko 15, 20 minuta.

Potom isključite rernu i ostavite da se ohlade.

 

 

- Tokom kuvanja džem povremeno promešajte, a kada se na dnu šepre pojavi beli trag na mestu gde ste povukli varjaču to je znak da je džem gotov - savetuje ona.

 

Kada vidite da je gotov sipajete u tople tegle i stavite u rernu da se zapeku.

Zatvoriti celofanom i poklopcem i odložiti na hladno mesto.

 

 

makonda-tracker