Kajsija je voćka koja raste u gotovo svim krajevima Srbije. Od nje mogu da se spremaju mnogobrojni kulinarski specijaliteti, a domaći džem od kajsije je jedna od omiljenih.
Tokom zime nema ništa lepše nego da se zasladite ukusnim palačinkama, a ako imate domaći džem, pa još od kajsija, to je pravo uživanje.
Ukoliko volite ovaj džem, a mislite da je njegova priprema težak i dugotrajan proces varate se.
Jedna iskusna domaćica je svoj recept podelila sa nama, a mi ga donosimo specijalno za vas.
- Mlade domaćice često misle da je priprema džema težak i naporan proces, ali zapravo to nije tako. Sve što vam je potrebno je malo vremena i strpljenja, a vaš trud će biti višestruko nagrađen čim budete probali ovu preukusnu poslasticu - kaže Zorica Kosijer, domaćica iz Beograda, koja godinama sprema ovaj džem za svoju porodicu i unuke.
Potrebno je:
- 4 kg kajsija
- 1,5 do 2 kg šećera
Priprema:
Oprati kajsije i odstraniti kostice. Preko njih posuti šećer i pokriti šerpu sa krpom, a potom ostaviti da odstoji oko 12 sati.
Kuvati na tihoj vatri dok ne ispari voda koju će same kajsije da puste prilikom kuvanja.
Džem kuvati na tihoj vatri i povremeno mešati.
- U zavisnosti od toga kakve su kajsije, da li su baš, baš zrele ili su malo potvrde, da li su sitnije ili krupnije, zavisi i koliko dugo ćete ga kuvati - napominje ona.
U džem nema potrebe dodavati ništa osim voća i šećera, a pre nego što počnete sa kuvanjem probajte voće.
- Ukoliko je voće mnogo slatko, smanjite količinu šećera, ako je kiselo stavite više - kaže Zorica.
Ono što je važno jeste da vatra bude umerena, ukoliko kuvate na električnom šporetu jačinu namestite na srednju jačinu.
Još jedna bitna stavka je da tegle budu sterilisane, a to možete da uradite tako što ćete ih staviti u rernu na 100 stepeni i ostaviti tako oko 15, 20 minuta.
Potom isključite rernu i ostavite da se ohlade.
- Tokom kuvanja džem povremeno promešajte, a kada se na dnu šepre pojavi beli trag na mestu gde ste povukli varjaču to je znak da je džem gotov - savetuje ona.
Kada vidite da je gotov sipajete u tople tegle i stavite u rernu da se zapeku.
Zatvoriti celofanom i poklopcem i odložiti na hladno mesto.