Italijanski hleb ćabata je nastao kao "odgovor" na francuski baget.
Italijanski hleb ćabata nastala je 1982. godine u severnoj italijanskoj oblasti Veneta. U bukvalnom prevodu "ciabatta" znači papuča, što bi moglo da opiše njen izgled.
Ćabata je nastala kao "odgovor" italijanskih pekara na francuski baget. Osnovni sastojci ćabate su brašno, kvasac, so, voda i maslinovo ulje.
Kako bi vam ćabata bila hrskava, šupljikavog izgleda i lagane teksture, veoma je bitna hidratacija, duga fermentacija i pečenje za poklopcem.
Sastojci:
- 320 ml hladne vode
- 1 kašičica šećera
- 3/4 kašike pivskog kvasca
- 400 g brašna
- pola kašike soli
- maslinovo ulje
Priprema:
U posudi pomešajte vodu, kvasac i šećer i mešajte dok se šećer i kvasac ne rastvore.
Potom u drugu posudu dodajte brašno i sipajte u prvu činiju, pa promešajte. Dodajte so, pa mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Umestite, pa ga stavite u posudu podmazanu maslinovim uljem i ostavite da odstoji 30 minuta.
Potom preklopite testo i pokrijte ga još 30 minuta. Postupak ponovite još dva puta.
Na kraju stavite poklopac i ostavite da utrostruči zapreminu.
Podeliti testo u dve vekne i ostaviti da odstoje 15 minuta.
Pecite u rerni na 250°C 10 minuta, a zatim na 220°C 20/25 minuta.