preukusno

6 sastojaka za italijansku fantaziju: Recept za najbolju ĆABATU

0

Italijanski hleb ćabata je nastao kao "odgovor" na francuski baget.

foto: Shutterstock/Oksana Mizina
foto: Shutterstock/Oksana Mizina

Italijanski hleb ćabata nastala je 1982. godine u severnoj italijanskoj oblasti Veneta. U bukvalnom prevodu "ciabatta" znači papuča, što bi moglo da opiše njen izgled.

 

Ćabata je nastala kao "odgovor" italijanskih pekara na francuski baget. Osnovni sastojci ćabate su brašno, kvasac, so, voda i maslinovo ulje.

 

Kako bi vam ćabata bila hrskava, šupljikavog izgleda i lagane teksture, veoma je bitna hidratacija, duga fermentacija i pečenje za poklopcem. 

 

Sastojci:

 

  • 320 ml hladne vode 
  • 1 kašičica šećera
  • 3/4 kašike pivskog kvasca
  • 400 g brašna
  • pola kašike soli
  • maslinovo ulje

 

hleb, Ćabata
foto: Profimedia

Priprema:

 

U posudi pomešajte vodu, kvasac i šećer i mešajte dok se šećer i kvasac ne rastvore. 

 

Potom u drugu posudu dodajte brašno i sipajte u prvu činiju, pa promešajte. Dodajte so, pa mešajte dok se sve lepo ne sjedini.

 

Umestite, pa ga stavite u posudu podmazanu maslinovim uljem i ostavite da odstoji 30 minuta. 

 

Potom preklopite testo i pokrijte ga još 30 minuta. Postupak ponovite još dva puta.

 

Na kraju stavite poklopac i ostavite da utrostruči zapreminu.

 

Podeliti testo u dve vekne i ostaviti da odstoje 15  minuta.

 

Pecite u rerni na 250°C 10 minuta, a zatim na 220°C 20/25 minuta.

 

makonda-tracker