probajte već danas

I makarone i vitka figura: Trik zahvaljujući kojem Italijanke uživaju u testenini — i ostaju vitke

0

Kako žene u Italiji ostaju zgodne uprkos tome što svakodnevno uživaju u jednoj od najboljih kuhinja planete?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Verujemo da nije lako živeti u Italiji i za svaki obrok govoriti "ne" pici, makaronama, špagetama, panceroti, kalconi, fokači...


Ipak, nije tajna u ponavljanju "ne" — Italijanke se služe svim magičnim jelima njihove čuvene kuhinje, a navodno unos kalorija kontrolišu tako što koriste manje sosa nego ostatak sveta zaljubljen u italijanska jela i uz manje porcije. To, međutim, nije sve.


Glavni trik zahvaljujući kojem one zadržavaju vitku figuru jesu kratke šetnje, koje su zapravo deo italijanske kulture: kad god su u prilici, Italijani odu u šetnju na 15-a minuta! Ponekad idu u šetnju više puta dnevno, a to obično čine posle obroka, a tada ih nećete videti kako prate aplikaciju koja broji korake niti u odeći za oblikovanje tela koja podstiče sagorevanje masti. Oni uživaju u razgovoru s članovima porodice i lepom vremenu, a ne znamo je li tajna u ovom opuštenom pristupu, ali jedno je naučno dokazano — šetnja posle obroka odlična je ideja.

 

šetnja, jesen, stil, jesen sa stilom, hodanje, jesenja sezona
foto: Shutterstock

Jedna studija objavljena u medicinskom listu Diabetes Care pokazala je da tri šetnje od po samo 15 minuta dnevno smanjuju rizik za nastanak dijabetesa. Najkorisnija je, tvrde naučnici, šetnja posle večere, kao i fizička aktivnost u sumrak jer se tada telesni sad "reprogramira", pa se poboljšava i kvalitet sna, probava, smanjuje nalet insulina, ubrzava metabolizam... dakle doprinosi opštem stanju organizma.

 


 

makonda-tracker