isprobano, preukusno

Okolo hrskavi, unutra mekani i šupljikavi: Recept za starinske BUĆKAVCE čiji ukus i miris vraćaju u detinjstvo

1

Ukoliko volite pikanterije od testa ovaj recept obavezno pribeležite 

foto: Shutterstock / GK1982
foto: Shutterstock / GK1982

Testo je nepresušan izvor inspiracije za mnoge žene širom sveta. Od njega se prave kiflice, pogače, hleb i druge ukusne pikanterije.

 

Ukoliko ste i vi jedan od onih koji obožavaju sve što se od testa pravi onda ste u detinjstvu nekada sigurno jeli čuvene bućkavce.

 

 

Jedna stara domaćica podelila je sa nama svoj dugo čuvani recept, a sada ga i vi možete napraviti bez bojazni da u tome nećete uspeti. 

 

Potrebno je: 

 

  • 300 ml tople vode
  • 1 suvi kvasac 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • 300 do 400 g mekog brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli 

 

  • ulje za prženje

 

Uštipci
foto: Shutterstock / Mapa kulture

 

Priprema: 

 

U toploj vodi razmutiti jedan kvasac, pa dodati kašičicu brašna i šećera.  Ostaviti da par minuta kvasac krene da narasta. Za to vreme u posudu sipati oko 200 g brašna, kašičicu soli i 1 jaje. Zatim u to sipati vodu i kvasac i umutiti varjačom testo. Postepeno dodavati brašno i jako, energičko bućkati testo kako bi se u njemu stvorili mehurići.

 

Koliko brašna ćete dodati zavisi od samog brašna. Najčešće je to 300 g, ali može biti i malo više. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke, ali ne gusta kao za klasično testo.

 

Testo
foto: Shutterstock / Iaroshenko Maryna

 

Testo bućkati oko 7,8 minuta, a znaćete da je dobro kada počne da se rasteže poput lepka u posudi. 

 

Ostavite ga da naraste nekih 15 minuta i pržite. Pre prženja pripremite posudu u koju ćete sipati dosta ulja. Preporuka je da to bude manja šerpa, jer ćete tako utrošiti manje ulja. Ukoliko izaberete veliku šerpu biće vam potrebno i preko 1 l ulja. U manjoj šerpi će proces prženja biti sporiji, ali ćete utrošiti manje ulja. 

 

Uštipci
foto: Shutterstock

 

Kada su gotovi s jedne strane, neki će se okrenuti sami, dok druge možete okrenuti sami viljuškom. Ono što je važno jeste da ulje bude vrelo, kako bi bućkavci narasli i ostali unutra šupljikavi.

 

Nakon što ih ispržite stavite ih na ubrus da se ocedi višak masnoće.

 

Možete ih jesti uz slatko i slano, za doručak, ručak, večeru. Prijatno. 

 

 

makonda-tracker