oprez

Kako da HLEB TRAJE DUŽE? Na 3 mesta nikako ne smete da ga odlažete ako želite da izbegnete buđanje i mrve

0

Ukoliko hleb skladištite na ovaj način, on će se brže ubuđati i biti tvrd kao kamen

foto: Nishihama/Shutterstock
foto: Nishihama/Shutterstock

Domaći ili kupovni, hleb se neretko odlaže – nepravilno.


Zapravo pogrešno skladištenje hleba jedan je od glavnih razloga zbog čega mu je trajanje kraće od previđenog, stvaju se naslage buđi, stvrdnjava se, "povuče" vlagu itd.


Hleb spada u one namirnice koje ne pojedemo odjednom i, u zavisnosti od broja članova domaćinstva i ličnih preferencija, može da traje i nekoliko dana. Međutim, neretko se dogodi da moramo da bacimo veknu, a razlog za to što je izgubila svežinu i kvalitet može biti način odlaganja.

 

Gde ne treba držati hleb?

 

  • Na frižideru


Budući da je ovo rešenje praktično i kutija za hleb ili kesa s veknom ne zauzima previše mesta, mnogima je logično da iskoriste ovaj prostor u kuhinji.
Međutim, vazduh koji izlazi iz rashladnih uređaja stvara vlažno okruženje unutar kese u kojoj se nalazi hleb, pa se on brže kvari.

 

Beli hleb, Hleb
foto: Dolores M. Harvey/Shutterstock
  • Blizu šporeta

 

Ukoliko vam se hleb obično nalazi u blizini šporeta, obavezno ga premestite što pre. Ukoliko para tokom pripreme obroka dođe do njega, on bi mogao da se ubuđa mnogo brže nego što bi se to dogodilo prirodno i spontano.

 

  • U frižideru

 

Nije retkost čuti da neko, kao i u slučaju sve ostale hrane kojoj želi da produži vek, drži hleb u frižideru. Međutim, ovo može imati sasvim suprotan efekat!


Kako hleb počinje da se kvari, odnosno dok postaje bajat, njegovi molekuli skroba se menjaju. On se suši, mrvi i menja ukus.

 

Hleb, Stari hleb
foto: Master1305/Shutterstock

Skrob je obično kristalan, ali kada postane testo i ispeče se kao hleb, ta kristalna struktura se raspada, a čim se hleb ohladi skrob se ponovo kristališe i vraća u prvobitni oblik. Samim tim, stvrdne se i hleb.


Kada ga držite u frižideru, niska temperatura ubrzava ovaj proces.

 

 

makonda-tracker