PREUKUSNO

Ključ je u jednom sastojku: Isprobajte recept za BAZLAMU, turski hleb koji se topi u ustima

1

Ako volite tursku kuhinju, isprobajte tzv. turski "seoski hleb", nećete se pokajati.

foto: Shutterstock/Igor Dutina
foto: Shutterstock/Igor Dutina

Bazlama je jednostavan i preukusan turski hleb koji ćete, kada ga jednom probate, spremati stalno.

 

Sastojci: 

 

  • 1 pakovanje suvog kvasca
  • 1 kašika belog šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 i po šolja tople vode
  • 1/2 kašičica grčkog jogurta
  • 4 šolje brašna, oko 480 grama

 

Korak 1

 

Pomešajte kvasac, šećer i so u malo tople vode. Ostavite da odstoji pet do 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

 

Dodajte vodu i jogurt brašnu i dobro sve promešajte. Tako će vam testo biti mekano, ali ne lepljivo.

 

Okrenite testo na brašnjavu površinu i oblikujte ga u loptu. Pokrijte testo vlažnom krpom i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi tri sata.

 

Bazlama
foto: Shutterstock/Alp Aksoy

Korak 2

 

Testo podelite na četiri dela. Oblikujte testo u loptice, a potom svaku istanjite oklagijom kao da pravite testo za picu i ostavite ih još 15 minuta da odstoje.

 

Korak 3

 

Zagrejte tiganj na srednje jaku vatru. Stavite jednu lepinju u tiganj i pecite je dok ne porumeni, oko jedan minut. Okrenite je na drugu stranu i pecite još jedan minut. Izvadite je i umotajte u čistu kuhinjsku krpu da ostane topla.

 

Korak 4

 

Isto ponovite sa preostalim lepinjama.

 

Dodatni savet: Umesto grčkog jogurta možete da koristite običan jogurt, ali da smanjite vodu na 1 i 1/4 šoljicu

 

makonda-tracker