Mediteranski šmek

Turski specijalitet: Moderna kula od plavog patlidžana sa mocarelom

0

U odnosu na ostale zemlje, u Turskoj plavi patlidžan zvezda je mnogih jela. Od njega se rado pripremaju salate, pilavi, čorbe... u svakom domaćinstvu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

2 patlidžana


4 paradajza


3 čena belog luka


2 kašike paradajz pirea


12 kriški mocarele


6 kašika narendanog tvrdog sira


1 list lovora


15-20 listića svežeg bosiljka


1 kašičica belog bibera


soli po ukusu


1/2 čaše ulja

 

Priprema:

 

Patlidžan dobro oprati i bez ljuštenja iseći na kolutove (da ne budu ni tanki ni previše debeli) pa ih ispržiti na ulju, ali da ne omekšaju previše, i potom ostaviti na papirnom ubrusu da se ocede, piše Lepa i srećna. Za to vreme paradajz iseckati što sitnije pa ga propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Kad malo omekša, dodati beli luk i lvor i nastaviti s dinstanjem dok se sve ne pretvori u pire (ko želi, masu može protisnuti kroz presu, da se ljuske odvoje), zatim dodati gotov pire, so i biber i pržiti još 2-3 minuta, izvaditi lovor i posuti seckanim bosiljkom.

 

Ručak sa veoma malo kalorija: Napravite punjeni patlidžan (RECEPT)

 

Kalup obložiti papirom za pečenje, na njega staviti kolut patlidžana, preko njega mocarelu, a nju preliti sosom.Ovo ponoviti tako da se dobiju tri sloja. Poslednji treba da bude patlidžan, na njega staviti sos i posuti struganim sirom. Tako pripremljene kule peći 15 minuta u dobro zagrejanoj rerni (da se sir otopi).

 

Pre serviranja ukrasiti listićima bosiljka.

makonda-tracker