U odnosu na ostale zemlje, u Turskoj plavi patlidžan zvezda je mnogih jela. Od njega se rado pripremaju salate, pilavi, čorbe... u svakom domaćinstvu.
Sastojci:
2 patlidžana
4 paradajza
3 čena belog luka
2 kašike paradajz pirea
12 kriški mocarele
6 kašika narendanog tvrdog sira
1 list lovora
15-20 listića svežeg bosiljka
1 kašičica belog bibera
soli po ukusu
1/2 čaše ulja
Priprema:
Patlidžan dobro oprati i bez ljuštenja iseći na kolutove (da ne budu ni tanki ni previše debeli) pa ih ispržiti na ulju, ali da ne omekšaju previše, i potom ostaviti na papirnom ubrusu da se ocede, piše Lepa i srećna. Za to vreme paradajz iseckati što sitnije pa ga propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Kad malo omekša, dodati beli luk i lvor i nastaviti s dinstanjem dok se sve ne pretvori u pire (ko želi, masu može protisnuti kroz presu, da se ljuske odvoje), zatim dodati gotov pire, so i biber i pržiti još 2-3 minuta, izvaditi lovor i posuti seckanim bosiljkom.
Ručak sa veoma malo kalorija: Napravite punjeni patlidžan (RECEPT)
Kalup obložiti papirom za pečenje, na njega staviti kolut patlidžana, preko njega mocarelu, a nju preliti sosom.Ovo ponoviti tako da se dobiju tri sloja. Poslednji treba da bude patlidžan, na njega staviti sos i posuti struganim sirom. Tako pripremljene kule peći 15 minuta u dobro zagrejanoj rerni (da se sir otopi).
Pre serviranja ukrasiti listićima bosiljka.