Ako obožavate specijalitete turske kuhinje, obavezno probajte ovaj brzi recept za sočni burek koji osvaja i mirisom i ukusom
Srpski, bosanski, makedonski – burek se ne odbija.
Ovo ukusno jelo od kora za pitu koje nam je stiglo iz turske kuhinje pravi se na mnogo različitih načina, u zavisnosti od toga u kojoj sredini uživate u njegovom predivnom ukusu. Ipak, u Turskoj ćete češće dobiti varijantu sa sirom i, za nas pomalo neočekivano, peršunom.
Predstavljamo vam najbrži recept za ovu verziju bureka.
Turski burek sa sirom i peršunom
Sastojci:
- 3 žumanceta
- 250 mililitara mleka
- 3 kore za pitu
- 300 grama feta sira
- 3 kašike putera
- 1-2 šake peršuna
- susam i(li) crni kim po ukusu
Priprema
Dobro umutite dva žumanceta, pa im dodajte mleko i otopljeni puter. Potom dodajte usitnjen feta sir (može i običan sitan), pa posolite u zavisnosti od toga koliko je sir slan.
Potom, u skladu s ukusom, umešajte peršun.
Nakon toga, kidajte komadiće kora za pitu, pa ubacite u mešavinu. Sve dobro promešajte.
Prebacite u posudu za pečenje, prethodno podmazanu ili obloženu pek-papirom.
Zatim prekrijte sve još jednom korom za pitu.
Umutite preostalo žumance s jednom kašikom otopljenog putera, pa premažite gornju koru. Zatim pospite kimom i(li) susamom.
Pecite oko 25-30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Uživajte u svakom savršenoj zalogaju, idealno uz hladan jogurt.
Pogledajte i detaljnu pripremu ovog bureka.