brza priprema

Spolja hrskav, iznutra vazdušast: Turski BUREK S FETA SIROM i peršunom koji je uz jogurt čista fantazija (RECEPT)

1

Ako obožavate specijalitete turske kuhinje, obavezno probajte ovaj brzi recept za sočni burek koji osvaja i mirisom i ukusom

foto: Eat and Shine/Youtube Printscreen
foto: Eat and Shine/Youtube Printscreen

Srpski, bosanski, makedonski – burek se ne odbija.


Ovo ukusno jelo od kora za pitu koje nam je stiglo iz turske kuhinje pravi se na mnogo različitih načina, u zavisnosti od toga u kojoj sredini uživate u njegovom predivnom ukusu. Ipak, u Turskoj ćete češće dobiti varijantu sa sirom i, za nas pomalo neočekivano, peršunom.


Predstavljamo vam najbrži recept za ovu verziju bureka.

 

Turski burek sa sirom i peršunom


Sastojci:

 

  • 3 žumanceta
  • 250 mililitara mleka
  • 3 kore za pitu
  • 300 grama feta sira
  • 3 kašike putera
  • 1-2 šake peršuna
  • susam i(li) crni kim po ukusu

 

Priprema


Dobro umutite dva žumanceta, pa im dodajte mleko i otopljeni puter. Potom dodajte usitnjen feta sir (može i običan sitan), pa posolite u zavisnosti od toga koliko je sir slan.


Potom, u skladu s ukusom, umešajte peršun.

 

Burek sa sirom, Turski burek
foto: Eat and Shine/Youtube Printscreen

Nakon toga, kidajte komadiće kora za pitu, pa ubacite u mešavinu. Sve dobro promešajte.

 

Burek sa sirom, Turski burek
foto: Eat and Shine/Youtube Printscreen

Prebacite u posudu za pečenje, prethodno podmazanu ili obloženu pek-papirom.


Zatim prekrijte sve još jednom korom za pitu.


Umutite preostalo žumance s jednom kašikom otopljenog putera, pa premažite gornju koru. Zatim pospite kimom i(li) susamom.

 

Burek sa sirom, Turski burek
foto: Eat and Shine/Youtube Printscreen

Pecite oko 25-30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.

 

Uživajte u svakom savršenoj zalogaju, idealno uz hladan jogurt.

 

Burek sa sirom, Turski burek
foto: Eat and Shine/Youtube Printscreen

Pogledajte i detaljnu pripremu ovog bureka.
 

 

 

makonda-tracker