PRSTE DA POLIŽEŠ

Tradicionalni recept za gurmane: Lahmadžun je najpoznatije tursko jelo koje će vas osvojiti ukusom i mirisom istoka

0

Lahmadžun je jedno od najpopularnijih turskih jela koje ćete sigurno obožavati već od prvog zalogaja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko ste pravi gurmani, sigurno vam je turska kuhinja jedna od omiljenih, a kako ima dosta sličnosti s našom, onda i ne čudi što smo brojne njihove specijalitete prigrlili kao naše.

 

Lahmadžun je jako popularan turski specijalitet, a kad jednom naučite da ga spremate, svaki put ćete se sa zadovoljstvom vraćati ovoj rapsodiji ukusa koja će vas oduševiti.

Sastojci:

 

  • 200 g mlevene junetine
  • 1 crni luk srednje veličine
  • 3 čena belog luka
  • 1 šaka peršina
  • 1 sveža crvena paprika
  • 4 kašike pasiranog paradajza
  • 1 kašičica mlevenog čilija
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  •  so, biber

 

Sastojci za testo:

 

  • 300 g brašna
  • 15 g svežeg kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • kašika šećera
  • 1 kašika maslinova ulja
  • 3 kašike mleka

 

Priprema:

 

Sve sastojke za nadev osim mesa, stavite u seckalicu i narežite na sitno, ali tako da sastojci ne budu kašasti, već lepo sitno iseckani. Dobijenu smesu pomešajte s mesom i polako sve mesite, a začine dodajte po ukusu.

 

turske pide, turska pica, pica na turski način
foto: Shutterstock

Testo pripremate tako što prvo u mlako mleko sipate šećer, izmrvite kvasac i pomešate sa brašnom. Kad se kvasac digne, sipajte ga u posudu sa brašnom, dodajte so i vodu i zamesite testo koje će biti glatko.

 

Ostavite da naraste premazano uljem oko sat vremena, pa ga nako toga podelite na pet jednakih delova. Dobijene kugle razvaljajte što je tanje moguće i pazite da vam se testo ne lepi za radnu površinu.

 

Stavite na njega dve kašike nadeva i zatim prstima lagano nadev raširite po celom testu i malo ga utisnite. Postupak ponovite i sa preostalim kuglama koje ste rastanjili. Stavite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta.

 

 

makonda-tracker