Turska burek-pita koja se pravi za manje od pola sata, a ukus je božanstven
Ljubitelji peciva se razlikuju po ukusu, ali bez obzira na to da li biste radije jeli pite s mesom, pečurkama ili voćem, jedno je sigurno – onoj od sira niko ne može da odoli!
Ova fenomenalna burek-pita ima još bogatiji ukus zahvaljujući jogurtu, a biće toliko mekana i slasna da će mnogi pomisliti da ste svojeručno razvlačili kore.
Sastojci:
- 500 grama kupovnih kora za pitu
- 400 grama sitnog slanog sira
- 5 jaja
- 250 mililitara gustog jogurta
- 10 kašika toplog mleka
- pola kocke kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli (u zavisnosti od toga koliko je slan sir)
- 6 ravnih kašika brašna
- ulje za premazivanje
- 50 grama otopljenog margarina
Priprema
Pomešati toplo mleko sa šećerom, pa izmrviti kvasac i ostaviti da se "aktivira". Posle desetak minuta, umutiti mikserom jaja u ovojenoj činiji. U kvasac sipati brašno, pa dodati jaja i nastaviti mućenje najsporijom brzinom.
Zatim dodati sitan sir i, po potrebi so, pa odvojiti 2-3 kašike ovog nadeva na stranu.
Rašititi koru po radnoj površini, premazati je uljem, prekriti drugom korom, nju premazati uljem, pa preko staviti još jednu koru i premazati je. Potom sipati i lepo rasporediti po celoj kori fil (oko 3-5 kašika), pa umorati u oblik pužića i staviti na sredinu pleha (podmazanog ili obloženog pek-papirom).
Ponoviti sve s tri nove kore i ređati u krug oko pužića i tako sve dok ne potrošite materijal.
U jednoj činiji pomešati odvojene 2-3 kašike fila, s malo ulja i okopljenim margarinom. Potom izbockati pitu čakalicom, pa premazati ovom smesom.
Ostaviti da odstoji još 20-ak minuta, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok lepo ne porumeni.
Prekriti krpom i ostaviti tako bar 20 minuta, pa seći i služiti uz jogurt ili kiselo mleko.