(RECEPT)

Tako sočan da ga zovu – UPLAKANI TURSKI KOLAČ: Čokoladna poslastica koja uspeva svaki put, a ukus je božanstven

0

Jedan od najpoznatijih slatkih dragulja turske kuhinje svakako je preliveni čokoladni kolač koji se priprema brzo i lako

foto:  Sam Lake Channel/YouTube Printscreen
foto: Sam Lake Channel/YouTube Printscreen

Ljubitelji čokolade jednostavno ne mogu da odole ovom sočnom turskom dezertu, a zbog jakog ukusa mleka voleće ga i oni koji inače ne preferiraju samo čokoladne slatkiše.

 

On se topi u ustima, miluje nepca, savršeno je sladak, a s njim je nemoguće omanuti.

 

Sastojci


Za čokoladni biskvit:

 

  • 3 jajeta
  • 170 grama šećera
  • 250 mililitara mleka
  • 2 kašike instant-kafe
  • 130 mililitara ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 30 grama kakaoa
  • 200 grama brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli


Za preliv:

 

  • 300 mililitara mleka
  • 15 grama kakao praha
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica instant-kafe


Za šlag:

 

  • 500 mililitara slatke pavlake
  • 3 kašike šećera u prahu

 

Za čokoladni ganaš:

 

  • 280 mililitara slatke pavlake
  • 150 grama crne čokolade

 

Uplakani turski kolač, Mokri kolač, Preliveni kolač, Turski mokri kolač
foto: Sam Lake Channel/YouTube Printscreen

Priprema


Dobro umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i ekstrakt vanile. Potom postepeno dodajte prosejano brašno, prethodno pomešano s kakaoom, praškom za pecivo i solju. Sve dobro umutite, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta.


Zatim prokuvajte mleko s kakaoom, šećerom i kafom uz neprestano mešanje, pa time prelijte pečen biskvit, koji ste prethodno izbockali viljuškom. Tresnite pleh da se ravnomerno rasporedi.


U jednoj činiji umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dobijenim šlagom premažite biskvit.


Za ganaš, istopite izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte kolač.

 

 

makonda-tracker