Jedan od najpoznatijih slatkih dragulja turske kuhinje svakako je preliveni čokoladni kolač koji se priprema brzo i lako
Ljubitelji čokolade jednostavno ne mogu da odole ovom sočnom turskom dezertu, a zbog jakog ukusa mleka voleće ga i oni koji inače ne preferiraju samo čokoladne slatkiše.
On se topi u ustima, miluje nepca, savršeno je sladak, a s njim je nemoguće omanuti.
Sastojci
Za čokoladni biskvit:
- 3 jajeta
- 170 grama šećera
- 250 mililitara mleka
- 2 kašike instant-kafe
- 130 mililitara ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 30 grama kakaoa
- 200 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
Za preliv:
- 300 mililitara mleka
- 15 grama kakao praha
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica instant-kafe
Za šlag:
- 500 mililitara slatke pavlake
- 3 kašike šećera u prahu
Za čokoladni ganaš:
- 280 mililitara slatke pavlake
- 150 grama crne čokolade
Priprema
Dobro umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i ekstrakt vanile. Potom postepeno dodajte prosejano brašno, prethodno pomešano s kakaoom, praškom za pecivo i solju. Sve dobro umutite, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta.
Zatim prokuvajte mleko s kakaoom, šećerom i kafom uz neprestano mešanje, pa time prelijte pečen biskvit, koji ste prethodno izbockali viljuškom. Tresnite pleh da se ravnomerno rasporedi.
U jednoj činiji umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dobijenim šlagom premažite biskvit.
Za ganaš, istopite izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte kolač.