Brzi burek punjen sirom i peršunom pravi je dragulj turske kuhinje
Burek je jedno od omiljenih jela na Balkanu, a ako želite da izbegnete dugotrajnu pripremu i upotrebu rerne, ova varijanta biće baš po vašem ukusu.
Takozvani cigara-burek je ukusna rolovana verzija bureka koja se pravi u tiganju, a postoji mnogo različitih načina pripreme. Možete ih puniti i dinstanim mlevenim mesom, i spanaćem, i krompirom i na bezbroj načina, ali ako pitate Turke ― od cigara-bureka sa sirom i peršunom nema boljeg!
Idealan je ako često nosite hranu na posao, a najbolji je uz hladan jogurt.
Sastojci:
- pakovanje kora za pitu
- 600 grama slatnog i sitnog sira
- 2 cela jajeta
- ulje
- 100 grama sitno seckanog peršuna
Priprema
U jednoj dubokoj činiji umutite jaja, pa pomešajte sa sirom i peršunom.
Kore za pitu isecite na dve polovine, pa polovine dijagonalno tako da dobijete trouglove.
Stavite punjenje kašikom na širi deo trougla, pa počnite da rolate prema užem u mini-pite. Preklopite ivice kako fil ne cureo. Kada budete pri vrhu dok motate, četkicom nakvasite krak trougla kako bi se lakše zalepio, odnosno da se cigara-burek ne odmota.
Sipajte ulje u dublji tiganj, pa spuštajte pitice u vrelo ulje i pržite samo nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatnu nijansu.
Vadite na papirne ubruse kako bi se ocedio višak masnoće.