RECEPT

Ovako su naše bake spremale kačamak: Jugoslovenski doručak NA OVAJ NAČIN će vam pomoći čak i da skinete kilograme

0

Naše bake i deke, ali i roditelji su vrlo često, gotovo svakodnevno, jeli kačamak, koji im je davao svu potrebnu energiju.

foto: Oxana Denezhkina/Shutterstock
foto: Oxana Denezhkina/Shutterstock

Topli kačamak s mlekom je defnicija prosečnog jutra u Jugoslaviji, a ovoga se sećaju čak i one malo mlađe generacije. Ovakav doručak je podložan brojnim izmenama i kombinacijama, ali jedno je sigurno, domaće mleveno kukuruzno brašno je neophodno.

 

Poznato je da kukuruzno brašno sadrži dosta hranljivih supstanci, ono je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Ovaj period je poznat i po kačamak dijeti, koja je sve više popularna, a zasniva se na tome da doručak i večeru zamenite palentom, dok za ručak ne smete da jedete belo brašno.

Jelovnik:

 

Doručak: Kačamak sa kefirom ili jogurtom

Užina: Voće

Ručak: Supa, glavno jelo i salata. Ili samo čorba i salata, ali bez hleba.

Užina: Voće

Večera: Kačamak sa kefirom ili jogurtom.

 

Postoje dva načina za spremanje ukusne i zdrave palente, a i jedan i drugi su brzi i jednostavni.

 

Palenta, Kačamak
foto: Ragemax/Shutterstock

Najpre u lonac stavite 3 do 4 šolje vode, a potom dodajte malo suncokretovog ulja i prstohvat soli. Kada sve to provri temperatura se smanjuje na minimum i sipa se jedna šolja kukuruzne palente uz konstantno mešanje. Preporučuje se da upotrebljavate drvenu kašiku zato što metalna oksidira.

 

Drugi način spremanja je skoro pa identičan. Potrebno je da sipate litar i po vode u lonac i u to dodate prstohvat soli i čekate da provri. Kad provri, dodajte 500 grama brašna, kuvajte tako što ćete u brašnu drvenom varjačom napraviti rupu po sredini. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti sa vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.

 

 

makonda-tracker