Kada su stari recepti u pitanju neizostavan deo svakog kuvara jeste i čuveni bakin kolač
Bakin kolač je jedan od najpopularnijih poslastica prošlog vremena. Danas se on takođe pravi i jede, ali ga mnogi znaju pod drugačijim imenom.
U pitanju su negde galete, negde vafli, a zapravo su sve to ništa drugo do moderne verzije čuvenog bakinog kolača. On se može jesti sa raznim prilozima, a svima dobro poznati prazni, sa prah šećerom ili domaćim džemom su oni koji su obeležili naše detinjstvo.
Ukoliko želite da se vratite nekoliko decenija unazad i ponovo uživate u ovom sjajnom dezertu spremite papir i olovku i zapišite ovaj recept, jer smo sigurni da ćete ga uvek iznova i iznova praviti.
Potrebno je
- 600 g brašna
- 250 g šećera
- 3 jaja
- 125 g putera
- 150 ml mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 ravna kašičica soli
- korica jednog limuna
Prirpema:
Mleko malo zagrejte i dodajte u njega rastopljen puter, a zatim u činiju u kojoj ćete spremati smesu penasto umitite jaja.
Nakon toga dodajte šećer, vanilin šećer, so i prašak za pecivo. Sve lepo sjediniti. U to dodati koru jednog limuna koju ste prethodno izrendali na najsitnije rende.
U to dodati mleko i puter, pa zamesiti testo.
Pečenje:
U aparat za bakin kolač koji ste prethodno zagrejali stavljajte po jednu kutlaču smese i prekriti gornjom poločom. Zatim pecite nekoliko minuta dok lepo ne porumeni i sa jedne i sa druge strane.
Izvaditi iz aparata i preseći po ivicama, a onda poslužiti.