Neki ih zovu GALETE, drugi VAFLI, a u narodu su poznati i kao BAKINI KOLAČI: Najbolji recept za omiljenu poslasticu

0

Kada su stari recepti u pitanju neizostavan deo svakog kuvara jeste i čuveni bakin kolač

foto: Shutterstock / Creative Family
foto: Shutterstock / Creative Family

Bakin kolač je jedan od najpopularnijih poslastica prošlog vremena. Danas se on takođe pravi i jede, ali ga mnogi znaju pod drugačijim imenom.

 

U pitanju su negde galete, negde vafli, a zapravo su sve to ništa drugo do moderne verzije čuvenog bakinog kolača. On se može jesti sa raznim prilozima, a svima dobro poznati prazni, sa prah šećerom ili domaćim džemom su oni koji su obeležili naše detinjstvo.

 

 

Ukoliko želite da se vratite nekoliko decenija unazad i ponovo uživate u ovom sjajnom dezertu spremite papir i olovku i zapišite ovaj recept, jer smo sigurni da ćete ga uvek iznova i iznova praviti.

 

Potrebno je 

 

 

  • 600 g brašna
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • 125 g putera
  • 150 ml mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica soli
  • korica jednog limuna

 

bakin kolač, vafl
foto: Profimedia

 

Prirpema: 

 

Mleko malo zagrejte i dodajte u njega rastopljen puter, a zatim u činiju u kojoj ćete spremati smesu penasto umitite jaja. 

 

Nakon toga dodajte šećer, vanilin šećer, so i prašak za pecivo. Sve lepo sjediniti. U to dodati koru jednog limuna koju ste prethodno izrendali na najsitnije rende. 

 

U to dodati mleko i puter, pa zamesiti testo. 

 

Pečenje:

 

U aparat za bakin kolač koji ste prethodno zagrejali stavljajte po jednu kutlaču smese i prekriti gornjom poločom. Zatim pecite nekoliko minuta dok lepo ne porumeni i sa jedne i sa druge strane.

 

Izvaditi iz aparata i preseći po ivicama, a onda poslužiti. 

 

 

makonda-tracker