hit!

NIKAD NE BISTE POMISLILI DA GA JEDETE OVAKO: Amerikanci otkrili srpski KAČAMAK, a evo kako ga serviraju

0

Dok je za Balkance kačamak dobro, staro jelo iz bakine kuhinje, putem Tik Toka saznali smo da ga Amerikanci tek sad upoznaju, ali na pomalo neobičan način

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ono što je za nas u Srbiji savršeni doručak koji se meša s jogurtom i kiselim mlekom i jede kašikom, za novu generaciju Amerikanaca je — veganski puter!


Sudeći po društvenoj mreži Tik Tok, drugoj strani Atlantskog okeana je kačamak predstavila Karli Bodrug, koju prati 600.000 ljudi i koja je poznata po tome što eksperimentiše s hranom i demonstrira interesantne kulinarske trikove.

 

Jedan od njih je puter koji pravi od kukuruznog brašna, a koji mi znamo kao bakin kačamak i koji Karli potom stavi u frižider da se stegne, da bi ga zatim — mazala na hleb!

 

 

Ako ste radoznali, probajte ovaj njen metod i obavezno nam javite u komentarima da li vam se dopao. Ukoliko ste, ipak, za klasični kačamak koji se jede iz dubokog tanjira, predstavljamo vam jedan starinski recept.

 

Sastojci:

 

  • 3 velike kutlače kukuruznog brašna
  • litar i po vode
  • soli po želji


Priprema


Nakon što voda provri, dodajte postepeno kukuruzno brašno, bez mešanja, tako da ono ostane na površini vode poput kupe. U sredini kupe varjačom probušite rupu i pustite da vri na laganoj vatri 20-30 minura. Pripazite da sve vreme ima dovoljno vode kako jelo ne bi zagorelo. Ako na kraju bude previše vode, odlijte je. Počnite s mešanjem kad brašno sasvim nestane s površine vode.
Jedite kačamak u jogurtu ili kiselom mleku ili prelijte na crvenu dasku i kad se ohladi secite na kriške. Ili, kao Amerikanci, namažite na hleb — vredi probati!

 

 

makonda-tracker