icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

neodoljive

Nekada su bile obavezan deo svake svečane trpeze: Štanglice kraljice Marije po starom isprobanom receptu

Kada su sitni kolači u pitanju ove ukusne štanglice su nešto najbolje što možete i da zamislite 

foto: Shutterstock / WR7
foto: Shutterstock / WR7

Štanglice kraljice Marije su kolač sa dugom istorijom, a godinama su bile jedan od najomiljenijih slatkiša na svakoj slavskoj trpezi

 

Od starih domaćica se moglo čuti da je ovaj kolač sama kraljica Marija pravila za štićenike Zavoda za siromašnu decu. Ona je ove ukusne kolače pravila na praznik poznat kao Materice i tada su deca dolazila na dvor gde su provodila vreme sa njom.

 

 

Od tada je sačuvan recept za jedan od najlepših srpskih kolača, a sada i vi možete da probate da ga napravite.

 

Potrebno za testo:

 

  • 3 belanca
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g putera
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna

 

Fil od žumanaca:

 

  • 3 žumanceta
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 kesice vanilin šećera

 

Štanglice kraljice Marije
foto: Shutterstock / WR7

 

Fil od oraha

 

  • 100 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 100 g putera
  • 1 kesica vanilinog šećer

 

Priprema:

 

U jednu posudu umutite puter sa šećerom, dodajte postepeno brašno, orahe i čvrsto umućen sneg od belanaca.

 

Pleh u kojem ćete peći koru namažite puterom, a zatim pospite brašnom i rastanjite u njemu testo.

 

Pecite 15 minuta na 150 stepeni, a nakon toga izvadite i ostavite da se prohladi, pa ga namažite žutim filom.

 

Dobro umutite žumanca i šećer, pa premažite preko kore i sušite u rerni još oko 10 minuta. U mleku dobro ukuvajte 100 grama mlevenih oraha i šećer, pa kada se skine sa šporeta, dodajte puter. Premažite preko žutog fila i odozgo pospite mlevenim orasima.