icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

prste da poližete!

Tajni sastojak ne biste pogodili ni za sto života: Najlepši jesenji KOLAČ NA BRZINU koji uspeva baš svima i baš uvek

Naizgled klasičan kolač s jabukama biće još ukusniji i bogatiji zahvaljujući zdravoj namirnici koju nikad ne biste ni pomislili da ubacite u dezert!

foto: olga's captured moments/Shutterstock
foto: olga's captured moments/Shutterstock

Već znamo da možemo da pravimo poslastice od tikvica i kokica, a jeste li znali da su crvene paprike vrlo zgodan sastojak za pripremu dezerta? 

 

One daju svakom jelu sasvim novu crtu, a početkom jeseni, kada su posebno slatke i dostupne na svakom koraku, crvene paprike su savršen dodatak klasičnom kolaču na bazi biskvita. U kombinaciji s jabukama i šargarepom pruža predivan ukus, a najbolje od svega je što je s ovim receptom nemoguće pogrešiti!

Sastojci:

 

  • 2 crvene paprike, pasirane
  • 2 crvene paprike, iseckane na kockice
  • 2 srednje šargarepe, iseckane na kockice
  • 1 velika jabuka greni smit, iseckana na sićušne kockice
  • 4 jajeta
  • 200 grama šećera
  • 240 grama brašna
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice soli

 

Glazura: 

 

  • 340 grama krem sira
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 240 grama šećera

 

Torta od šargarepe
foto: MShev/Shutterstock

Priprema


Sipajte u procesor za hranu iseckane paprike, dodajte šećer, pa mućkajte dok ne postanu glatke i u obliku pirea.


U većoj činiji umutite jaja, pire od paprike i vanilu. Zatim dodajte prethodno pomešane suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so i cimet, lepo sjedinite, pa ubacite sitno seckanu šargarepu i crvenu papriku sečenu na kockice.


Prebacite u kalup, prethodno obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Kolač je gotov kada uradite test čačkalicom – ubodite sredinu kolača i ako čačkalica izađe čista, možete da ga izvadite iz rerne.


Osstavite da se hladi u kalupu desetak minuta, pa stavite na rešetku da se postepeno hladi.


Za glazuru u jednoj činiji pomešajte krem sir, 240 grama šećera i vanilu, pa mešajte dok ne dobijete glatku mešavinu. Ubacite u to jabuku iscekanu na sitne i tanke kockice, pa dobijenom smesom premažite kolač kad se potpuno ohladi.


Napomena: Umesto jabuke, možete da koristite ananas. Po želji, pospite orašastim plodovima, najbolje mlevenim orasima.