Naizgled klasičan kolač s jabukama biće još ukusniji i bogatiji zahvaljujući zdravoj namirnici koju nikad ne biste ni pomislili da ubacite u dezert!
Već znamo da možemo da pravimo poslastice od tikvica i kokica, a jeste li znali da su crvene paprike vrlo zgodan sastojak za pripremu dezerta?
One daju svakom jelu sasvim novu crtu, a početkom jeseni, kada su posebno slatke i dostupne na svakom koraku, crvene paprike su savršen dodatak klasičnom kolaču na bazi biskvita. U kombinaciji s jabukama i šargarepom pruža predivan ukus, a najbolje od svega je što je s ovim receptom nemoguće pogrešiti!
Sastojci:
- 2 crvene paprike, pasirane
- 2 crvene paprike, iseckane na kockice
- 2 srednje šargarepe, iseckane na kockice
- 1 velika jabuka greni smit, iseckana na sićušne kockice
- 4 jajeta
- 200 grama šećera
- 240 grama brašna
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice cimeta
- ½ kašičice soli
Glazura:
- 340 grama krem sira
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 240 grama šećera
Priprema
Sipajte u procesor za hranu iseckane paprike, dodajte šećer, pa mućkajte dok ne postanu glatke i u obliku pirea.
U većoj činiji umutite jaja, pire od paprike i vanilu. Zatim dodajte prethodno pomešane suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so i cimet, lepo sjedinite, pa ubacite sitno seckanu šargarepu i crvenu papriku sečenu na kockice.
Prebacite u kalup, prethodno obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Kolač je gotov kada uradite test čačkalicom – ubodite sredinu kolača i ako čačkalica izađe čista, možete da ga izvadite iz rerne.
Osstavite da se hladi u kalupu desetak minuta, pa stavite na rešetku da se postepeno hladi.
Za glazuru u jednoj činiji pomešajte krem sir, 240 grama šećera i vanilu, pa mešajte dok ne dobijete glatku mešavinu. Ubacite u to jabuku iscekanu na sitne i tanke kockice, pa dobijenom smesom premažite kolač kad se potpuno ohladi.
Napomena: Umesto jabuke, možete da koristite ananas. Po želji, pospite orašastim plodovima, najbolje mlevenim orasima.