(Recept)

Ako nađete lepšu, javite nam! Karamel TORTA S KOKICAMA je otkačeni slatkiš koji svako mora da proba

0

Ukusna, izdašna i dekorativna — ova poslastica je sve što očekujemo od jedne kvalitetne torte

foto: Dima Sobko/Shutterstock
foto: Dima Sobko/Shutterstock

Kokice su svačija omiljena brza grickalica, ali jeste li znali da to nije jedini način da ih poslužite?

 

Ovako pripremljen kukuruz može da se iskoristi na mnogo načina, a jedan od popularnijih proteklih godina jeste u dekoraciji slatkih posluženja. Definitivno se najradije pripremaju karamel-kokice, odnosno one koje su umočene u karamel-preliv, a ovo je i sjajan način da se ukrasi bogata torta sa tri kore kojoj je nemoguće reći "ne".

 

Torta sa kokicama


Sastojci:

 

  • 300 grama maslaca
  • 200 grama brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 8 jaja
  • 300 mililitara slatke pavlake
  • 320 mililitara vode
  • 30 grama šećera
  • 200 grama maskarponea
  • 150 grama kokica
  • prstohvat soli
  • 150 mililitara kuvane kafe

 

 

Priprema

 

Odvojte belanca od žumanaca, pa žumanca umutite sa šećerom dok ne dobijete penastu mešavinu. Potom u to dodajte brašno, prašak za pecivo i toplu vodu, pa nastavite da mutite. Odvojeno umutite belanca u sneg, pa ih dodajte kašikom postepeno i sve dobro promešajte. Zatim dodajte prstohvat soli, promešajte, pa prelijte u kalup obložen pek-papirom i pecite oko sat vremena u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.


Kad bude gotovo, izvadite da se hladi, pa podelite ovaj biskvit na tri kore tako što ćete ga dvaput preseći horizontalno. Zatim svaku od kora prelijte slatkom kuvanom crnom kafom.


Što se tiče fila, umutite 200 mililitara slatke pavlake sa šećerom u prahu, pa dodajte maskarpone sir i sve dobro promešajte.


Namažite fil na prvu koru, preklopite drugom korom, pa na nju namažite fil i završite trećom korom. Filom premažite vrh torte i sa strane.


Zatim napravite kokice od običnog kukuruza kokičara. Za karamel, pomešajte šećer i vodu i zagrevajte dok se šećer ne istopi i ne dobije boju karamele, pa svemu dodajte preostalih 100 mililitara pavlake, malo soli i maslaca, pa vratite na ringlu i kuvajte uz mešanje još 2-3 minuta. Ostavite da se prohladi.


Umačite kokice u karamel, pa ih poređajte po torti radi dekoracije, a ostatak karamela prelijte preko svega.

 

 

makonda-tracker