Ako obožavate da pravite jela od tikvica, obavezno probajte da ih dodate poslasticama! One su savršena zamena za fil, a ukus je veličanstven.
Sezona tikvica je u punom jeku, pa svakodnevno otkrivamo nove recepte čija je glavna zvezda ovo sočno i ukusno povrće. One najčešće koriste za musaku i pohovanje, a tu su i brojni trikovi za punjenje tikvica sirom ili mlevenom mesom.
Međutim, ono što većina ne zna jeste da su tikvice pogodne i za recepte za domaće poslastice, u kojima mogu da se "ponašaju" kao najukusniji i najkremastiji fil!
* Torta od tikvica *
Sastojci:
- 1,5 šolja mleka
- 1 kašičica sirćeta
- 3 šolje brašna
- 70 grama kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja šećera
- 1,5 šolja ispasirane jabuke
- šolja iseckanih tikvica
- čokolada za glazuru
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U dubljoj činiji pomešajte mleko i sirće, pa dobro umutite i ostavite da odstoji.
U odvojenoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promašajte.
U prvu posudu, s mlekom i sirćetom, dodajte šećer i pasiranu jabuku. Potom sjedinie ovu smesu sa suvim sastojcima, uz neprestano mešanje kako se ne bi napravile grudvice.
Izlijte pola smese u kalup, podmazan ili obložen pek-papirom. Potom po vrhu poređajte kockice iseckane tikvice, pa to prelijte ostatkom smese.
Pecite najmanje pola sata.
Kad se malo prohladi, prelijte otopljenom čokoladom.