Glossy KUHINJA

Zdrava preporuka: Šargarepa - prirodni detoks

0

Novembar je idealno vreme za ovo povrće jer nakon prvog mraza njen skrob postaje sladak. Odličan je antioksidans i preporuka za ishranu svih uzrasta, pogotovo beba

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Ovo povrće bogato je beta karotenom, a osim toga što poboljšava vid, odlično je za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

 

Celog života breskve ljuštite pogrešno: O ovom revolucionarnom otkriću priča ceo svet (FOTO)

 

Narandžastu boju šargarepi daje karoten, kojeg nema ni u jednom drugom povrću u tolikoj meri. On je iskoristiv različito i u zavisnosti od načina na koji se šargarepa priprema. Rendana šargarepa je prikladna kao hrana za starije bebe koje se doje i za predškolsku decu. Njena najveća prednost u odnosu na drugo povrće je u tome što se veoma lako vari kad se skuva ili izdinsta, pa je mogu uzimati osobe s poremećenim varenjem, katarom želuca i creva, čirom na želucu, a povećava i broj crvenih krvnih zrnaca.

 

 

 

Lekovita svojstva
Karoten blagotvorno deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sprečava proliv kod beba i male dece. Blagotvorno deluje na rad jetre. Kaša od kuvane šargarepe je odlično sredstvo protiv zatvora. Sok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu.

 

 

Napomena
Sirovu šargarepu bi trebalo uzimati samo u obliku soka jer se on lakše vari, a hranljivi i lekoviti sastojci u njemu su još jače koncentrisani. Mnogi nutricionisti preporučuju prolećnu kuru sa sokom od šargarepe, koja oslobađa organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom zimskom hranom. Tri nedelje uzima se po 100 grama soka dnevno. Ipak, njena preterana upotreba nije preporučljiva jer su zabeleženi i slučajevi trovanja od preterane upotrebe, na primer nekoliko litara soka na dan. Posebno nije pogodno da se konzumira u većoj količini kod čira na želucu.

 

foto: Profimedia


Manekenka Petra Nemcova toliko često konzumira šargarepu da je njena koža počela da poprima drugačiju boju zbog viška vitamina A koji je preko ovog povrća unela u telo. Sveže voće i povrće na njenom meniju je svakodnevno, što zbog njenog stava prema životu generalno, što zbog prirode posla kojim se bavi.

 

Poklon recept!


SLANI KOLAČ

Sastojci:
Kora: 4 jajeta, 2 šolje šećera, 1 šolja ulja, 4 kašike vruće vode, 2 + 1/2 šolje brašna, kašičica praška za pecivo, 1 + 1/2 šolje rendane šargarepe, 1 kašičica cimeta.
Preliv: 50 g čokolade za kuvanje, kašika ulja, kašika mleka


Priprema:
Umutite dobro ulje, šećer i žumanca. Dodajte toplu vodu i brašno i sjedinite. Dodajte šargarepu i cimet. Umutite belanca i dodajte ih smesi lagano mešajući. Sipajte u pleh i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Prelijte otopljenom čokoladom.

 

Magazin o poznatima kakav ste želeli - Živite život poznatih, čitajte magazin Glossy, svake srede uz dnevni list Kurir!

foto: Glossy

 

makonda-tracker