Tako meke, tako sočne, tako iznenađujućeg ukusa!
Američki CNN nedavno je sastavio listu 50 najukusnijih poslastica na planeti, a među njima su se našle čuvene austrijske štrudle i turska baklava, ali i jedan dezert koji je tek nedavno privukao veću pažnju sveta — qatayef. U pitanju je arapski dezert koji se obično prevodi kao knedla ili mala palačinka punjena kremom od sira i različitim dodacima.
Kao i u slučaju svih starih i popularnih jela, postoji mnogo različitih varijanti ove poslastice, a mi vam predstavljamo jedan od najinteresantnijih recepata koje smo pronašli.
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1 šolja griza
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice suvog kvasca
- prstohvat soli
- 2 i po šolje tople voed
- 1/4 šolje mlevenih pistaća
Sastojci za krem:
- 1 kašika griza
- 1,2 kašika gustina
- 1 šolja mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike maskarpone sira
- pola šolje hleba sečenog na sitne kocke
Priprema
U jednu posudu sipajte suve sastojke za palačinke,a potom dodajte vodu i dobro promešajte. Nakon toga prekrijte poklopcem ili aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji pola sata, a imajte na umu da testo treba da bude ređe od onog koje pripremamo za stanardne domaće palačinke.
Nakon toga pripremite krem — pomešajte griz, gustin i četvrtinu od spremljenog mleka i vanilu. Zagrejte ovu smesu uz postepeno dodavanje mleka, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte maskarpone sir, promešajte, a potom dodajte i kockice hleba. Sklonite i ostavite da se hladi.
Podmažite i zagrejte tiganj, pa sipajte u njega dve kašike pripremljene smese za palačinke i pecite sve dok se ne pojave mehurići, a ivice palačinke mogu da se odvoje od tiganja. Ono što ove palačinke razlikuje od domaćih jeste to što ne morate da ih okrećete, već se peku samo s jedne strane. Zatim izvadite palačinku iz tiganja, na njenu sredinu stavite pripremljeni krem, a potom spojite ivice palačinke i uvaljajte je u pistaće.
Napomena: Po želji prelijte medom.