svaki zalogaj je kao magija

Za ljubitelje poslastica s orasima nema bolje: Bogata CARIGRADSKA TORTA je starinski dezert po svačijem ukusu (RECEPT)

0

Jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima pravi se u mnogo varijanti, a ovaj recept smatra se originalnim i idealnim za važne trenutke, proslave, rođendane, slave...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Carigradska torta spada u najpopularnije balkanske dezerte i toliko je raskošna da se navodno služila na turskim sultanima! Iako postoje brze varijante s oblandama, najveći ljubitelji ove savršene mešavine ukusa mlevenih oraha, mleka i vazdušastog patišpanja tvrde da je torta s korama jedina prava.


Ona se pravi vrlo jednostavno i, iako ima možda dva koraka više nego najosnovniji kolači, svaki sekund uložen u njenu pripremu se isplati!

 

Sastojci


Za kore:

 

  • 50 grama brašna
  • 12 jaja
  • 200 grama mlevenih oraha
  • 190 grama šećera

 

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 250 g putera
  • 60 grama brašna
  • 3-5 kesica vanilin šećera, po ukusu
  • 80 grama šećera u prahu
  • 300 grama mlevenih oraha

 

Priprema


Kore


Najpre se pravi prva kora.


Odvojte belanda od žumanaca i sačuvajte žumanca za kasnije.


Umutiti šest belanaca u čvrst sneg u postepeno dodavanje polovine od spremljenog šećera. Potom dodati tri kašike od osvojene količine brašna, i 100 grama mlevenih oraha i dobro promešati. Preliti u kalup, obložen pek-papirom ili podmazan, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 15-20 minuta.


Sve ponoviti s drugom polovinom sastojaka za koru i ispeći još jednu.
Kad se kore ohlade, preseći ih horizontalno tako da dobijete ukupno četiri kore.

 

Fil


Staviti 450 mililitara mleka da se kuva, a za to vreme u preostalom mleku razmutiti šećer u prahu (ostaviti 2-3 kašike sa strane za kasnije), vanilin šećer i brašno. Kad mleko počne da ključa, skloniti s vatre, sipati ovu mešavinu, pa smanjiti temperaturu, vratiti šerpu na vatru i kuvati kao puding, pa skloniti da se prohladi.


U jednoj činiji umutiti puter i malo šećera u prahu, pa dodavati jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Potom tome dodati ohlađeni fil od mleka i uz mešanje varjačom dodati orahe.


Slaganje


Na koru namazati fil, pa preklopiti novom korom i tako sve dok ne potrošite materijal.


Tortbu premazati preostalim filom (po želji može i šlagom) i posudi seckanim ili mlevenim orasima.

 

 

makonda-tracker