Najbolji recept za limun-tortu koja se topi u ustima, a može da se pravi cele godine. Ipak, u letnjoj sezoni je nenadmašna!
Poslastice od limuna uvek dobro dođu, ali tokom leta su najbolje moguće slatko osveženje.
Postoji mnogo načina da upotrebite limun u pripremi dezerta, a mi vam predstavljamo brzi recept za dekorativnu i ukusnu tortu koja je po svačijem ukusu.
Sastojci
Za koru:
- 200 grama brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 150 mililitara ulja
- 100 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 mililitara kisele pavlake
- 100 mililitara jogurta
- kora od jednog limuna
Za preliv za koru:
- 1 kašika šećera
- 1 limun
- voda po potrebi
Za fil:
- 350 mililitara gustog jogurta
- 4 kesice vanilin šećera
- pola litra slatke pavlake
- šlag
- 2 limuna
Priprema
Kora
U jednoj dubljoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte preostale sastojke za koru uz neprestano mućenje mikserom kada smesa postane vlažna. Potom izlijte u kalup, podmazan ili obložen pek-papirom, pa pecite oko pola sata u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni.
Čim bude gotovo, ostavite svoj sočni biskvit da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Zatim presecite horizontalno tako da dobijete dve kore, a donju vratite u kalup.
Preliv za koru
Dobro iscedite limun, pa mu dodajte šećer i malo vode, tek doliko da obijete oko 10 decilitara tečnosti. Prokuvajte ovo, pa jednom polovinom tečnosti prelijte koru koja je u kalupu.
Fil
Umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte vanilin šećer i šlag. Zatim dodajte jogurt i tek na kraju sod od limuna. Kada dobijete kompaktnu masu, stavite je preko prelivene kore, a potom poklopite drugom korom.
Dekoracija
Ukrasite šlagom i seckanom koro limuna. Ostavite da se stgne i ohladi u frižideru.