Ako nemate ideju za izdašan porodični ručak koji puni stomak, a ne oduzima previše vremena, probajte ove recepte
S toplijim temperaturama, manje nam se stoji pored šporeta, a potrebna su nam i laganija jela koja neće opteretiti stomak.
Odlična ideja biće neki od ovih brzih recepata, kojima ćete se sigurno vraćati celog proleća i leta.
Pohovane tikvice
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 jajeta
- brašno i ulje po potrebi
- 1 kašičica soli
Priprema
Očistiti tikvice, pa ih iseći na kriške po dužini. Zatim ih posoliti, pa protrljati rukama da se jednako usoli. Ostaviti da odstoji 10 minuta.
Uvaljati svaku krišku u brašno, pa u umućena i posoljena jaja, pa ponovo u brašno.
Pržiti u zagrejanom ulju, pa ređati na papirni ubrus da se ocedi višak masti.
Zelena čorba
Sastojci:
- litar vode
- 2 kelerabe podeljene u listove
- listovi dve cvekle
- 1 šolja seckanog spanaća
- 2 glavice crnog luka
- 1 veza peršuna
- so i biber po potrebi
Priprema
Dobro operite sve lišće.
Iseckajte crni luk i listiće što sitnije.
U dubokoj šerpi na malo ulja propržite listiće i luk, pa nalijte litar vode. Začinite solju i biberom, pa kuvajte oko 20 minuta.
Zatim štapnim mikserom izmiksajte lišće dok čorba ne dobije kremastu teksturu.
Služite uz kašiku pavlake.
Prolećna pasta
Sastojci:
- pakovanje špageta
- nekoliko listova slanine
- pola glavice crnog luka
- jedna paprika, žuta ili crvena
- 1 ljuta papričica
- sok od pola limuna
- 1 paradajz
- kašika peršuna
- dve kašike parmezana
- maslinovo ulje po potrebi
Priprema
Iseći sitno luk, slainu, papriku, ljutu papričicu, paradajz i peršun.
Staviti špagete da se kuvaju.
U tiganju zagrejati maslinovo ulje na srednjoj vatri, pa propržiti luk. Postepeno dodavati slaninu, pa povrće, uz povremeno mešanje.
Zatim dodati jednu kutlaču vode u kojoj se kuvaju špagete, pa dodavati još po potrebi kad ispari.
Kad špagete budu gotove, prebaciti ih kašikom za pastu u tiganj, promešati. Dodati peršun i sok od limuna, pa promešati i ostaviti još malo da se krčka.
Potom sipati parmezan i dobro promešati.