ukusno

Lako za varenje, POSNO, a ujedno i JEFTINO: Potaž od tikvica savršen izbor za VRELE LETNJE dane

0

Ako vam je potrebno da brzo spremite neko brzo jelo, onda je ovo pravi izbor za vas. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Tikvice su povrće koje ne samo da povoljno utiču na vaše kilograme, nego utiču povoljno i na vaš organizam, piše Story. One npr. smiruju nerve, poboljšavaju koncentraciju, ojačavaju srce i mišiće. One su takođe odlične i za izbacivanje viška vode iz organizma, a sadrže puno i vitamina i minerala. Imaju dosta vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora, selena, a kako se navoi one su dobre i za probavu, a savršen su dodatak uz meso i ribu.

 

Ova čorba je odličan izbor za letnje dane, jer je pored savršenog ukusa ona je lagana za varenje i vrele letnje dane, a pored toga je i posna. 

 

Sastojci:

 

  • 1 veća tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • 2  šargarepe
  • malo suvog začina
  • malo ulja
  • kašika brašna
  • prstohvat soli
  • biber po želji

 

Priprema

 

Pre svega potrebno je da pripemite povrće odnosno da sitno iseckate luk, a nakon toga šargarepu i tikvice. Sve je potrebno da isečete na sitne kockice.

 

Vreme je da u šerpi zagrejete malo ulja, a na tihoj varti da propržite luk, a ubrzo dodajte i šargarepu. Kada šargarepa pusti boju dodajte i tikvice i sve to polako pržite.

 

Kada se povrće proprži, vreme je da dodate brašno i sve polako mešajte. Nakon toga nalijte dve čaše vode

 

U šerpu sipati ulje i staviti na manju temperaturu da se zagreje. Luk sitno iseckati i doadti u ulje, nakon toga dodati iseckanu šargarepu. Sve to mešati da ne zagori. Nakon što je luk poprimio kristalnu boju, dodati suve začine i doliti čašu vode.

Tikvice očistiti i sitno iseckati, zatim ih dodati u šerpu. Postepeno dodavati vodu do željene količine.

Nakon što su tikvice kuvane, u manju posudicu umutiti kašiku brašna sa malo vode. Mutiti sve dok se grumuljice ne rastvore. Umućeno brašno postepeno dodavati u čorbu uz neprestano mešanje. Ostaviti da prokuva par minuta, te dodati so i biber ukoliko je potrebno.

Prijatno!

 

 

makonda-tracker