Ako ne znate kako da iskoristite superzdrave tikvice, za ovaj recept vam je potrebna samo jedna, a telo će vam biti zahvalno.
Tikvice, omiljeno prolećno povrće, ovih dana su na svakom koraku, a mogu se pripremiti na bezbroj načina. To je apsolutni imperativ ako brinete o svom zdravlju, jer tikvice su prava mala riznica dragocenih hranljivih materija.
Tikvice obiluju vitaminima — sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!
Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak. Uz to, folna kiselina iz tikvica "razbija" homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.
Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis.
Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.
Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.
Možete je pohovati, pržiti, peći, a poneko je jede čak i presnu. Ipak, najbolji način da iskoristite ovo ukusno povrće jeste da napravite bogatu čorbu koja jača imunitet, čisti krvne sudove, jača oči i vid...
Čorba od tikvice
Sastojci:
- 1 tikvica
- 1 glavica crnog luka
- 1 češanj belog luka
- ulje, nekoliko kašika po ukusu
- 100 grama spanaća
- kašičica soli
- 2 kašike kukuruznog skroba
- kisela pavlaka po ukusu
Priprema
Zagrejte ulje, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk, pa dodajte tikvicu koja je prethodno očišćena i iseckana na kockice. Dinstajte dok ne omekani, a potom prelijte vodom po ukusu. Nakon što provri, dodajte sitno seckan spanać i prokuvajte.
Nakon kraćeg kuvanja, sipajte kukuruznu skrob i mešajte sve dok se čorba ne zgusne. Pri kraju začinite belim lukom i kašičicom soli. Nakon što sklonite s vatre, sve dodatno usitnite štapnim mikserom.
Ukoliko vam se čini da je čorba pregusta, dodajte još malo vode i kuvajte nekoliko minuta. Na kraju, ukoliko volite, dodajte malo kisele pavlake i ukrasite listićima spanaća.