(recept)

Čisti arterije, čuva imunitet, olakšava mršavljenje: Ovo naj(naj)bolji način da upotrebite TIKVICU!

0

Ako ne znate kako da iskoristite superzdrave tikvice, za ovaj recept vam je potrebna samo jedna, a telo će vam biti zahvalno.

foto: Shutterstock/ Real_life_Studio
foto: Shutterstock/ Real_life_Studio

Tikvice, omiljeno prolećno povrće, ovih dana su na svakom koraku, a mogu se pripremiti na bezbroj načina. To je apsolutni imperativ ako brinete o svom zdravlju, jer tikvice su prava mala riznica dragocenih hranljivih materija.


Tikvice obiluju vitaminima — sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!

 

Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak. Uz to, folna kiselina iz tikvica "razbija" homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.


Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis.

 

tikvice, Tikvice
foto: Shutterstock

Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.


Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.


Možete je pohovati, pržiti, peći, a poneko je jede čak i presnu. Ipak, najbolji način da iskoristite ovo ukusno povrće jeste da napravite bogatu čorbu koja jača imunitet, čisti krvne sudove, jača oči i vid...

 

Čorba od tikvice

 

zelena čorba, krem čorba, potaž
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 češanj belog luka
  • ulje, nekoliko kašika po ukusu
  • 100 grama spanaća
  • kašičica soli
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • kisela pavlaka po ukusu

 

Priprema


Zagrejte ulje, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk, pa dodajte tikvicu koja je prethodno očišćena i iseckana na kockice. Dinstajte dok ne omekani, a potom prelijte vodom po ukusu. Nakon što provri, dodajte sitno seckan spanać i prokuvajte.

 

Nakon kraćeg kuvanja, sipajte kukuruznu skrob i mešajte sve dok se čorba ne zgusne. Pri kraju začinite belim lukom i kašičicom soli. Nakon što sklonite s vatre, sve dodatno usitnite štapnim mikserom.

 

Ukoliko vam se čini da je čorba pregusta, dodajte još malo vode i kuvajte nekoliko minuta. Na kraju, ukoliko volite, dodajte malo kisele pavlake i ukrasite listićima spanaća.

 

 

makonda-tracker