eksplozija ukusa

I za nepca i za Instragram: Dekorativno JELO OD TIKVICA koje se pravi na brzinu (RECEPT)

0

U narednom periodu tikvice će dominirati trpezama, a punjene su uvek odličan izbor!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svakog proleća i leta okrećemo se nešto laganijoj hrani, ali to što je ona "nežnija" za stomak ne znači da nije i hranljiva — naprotiv! Ako je pripremite kako treba, i ona može biti vrlo zasitna, a podrazumeva se obiluje samo najboljim iz prirode.


Tikvice spadaju u omiljeno prolećno povrće, i to ne bez razloga. Pored toga što su izuzetno ukusne, one u 100 grama imaju svega 17 kalorija, a obiluju biljnim vlaknima, proteinima i natrijumom, kao i vitaminima C, A, K, B6, riboflavinom, folatima... Veoma su lagane, pa neće preopteretiti vaš stomak, a ako ih pripremite na adekvatan način garantujemo vam zdrav i lagan ručak.

 

Dodajte im meso i eto zdrave porcije proteina, a uz dodatak začina i povrća, pravo su glavno jelo za brzu pripremu i lako varenje. Punjene tikvice izgledju vrlo lepo, pa su odlična opcija i ako vam dolaze gosti. Uz to, možete ih spakovati i poneti i na posao!


Ukoliko želite da unesete neku jednostavnu i ukusnu promenu u svoj jelovnik, obavezno probajte ovaj recept za punjene tikvice.


Sastojci:

 

  • pola litra pavlake za kuvanje
  • pola kilograma junećeg ili svinjskog mesa
  • 200 grama trapista
  • 1 glavica crnog luka, veća
  • 1 čen belog luka
  • 5 tikvica, srednje veličine
  • ulje
  • peršun, so, biber po želji

 

Priprema


Očistite crni i beli luk i iseckajte ga što sitnije, ali ih nemojte mešati.


U dubok tiganj sipajte ulje, a kad se zagreje smanjite temperaturu i dodajte crni luk. Kad se dobro izdinsta, dodajte beli (on obavezno ide kasnije kako ne bi zagoreo), onda sipajte meso.


Nakon što sve dobro promešate, stavite biber i so po želji, pa dinstajte sve dok meso lepo nepromeni boju.


Potom dodajte polovinu odvojene pavlake za kuvanje, odnosno oko 250 mililitara, promešajte i dodajte peršun.


Tikvice operite, presecite na pola i izdubite, ali nemojte ih ljuštiti spolja.


U veći pleh stavite pek-papir, poređajte tikvice, a potom ih napunite smesom od mesa.


Nakon toga dobro izrendajte trapist preko smese i, na kraju, sve prelijte ostatkom od 250 mililitara pavlake za kuvanje.


Peći u unapred zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni, najmanje 40 minuta.

 

 

makonda-tracker