U narednom periodu tikvice će dominirati trpezama, a punjene su uvek odličan izbor!
Svakog proleća i leta okrećemo se nešto laganijoj hrani, ali to što je ona "nežnija" za stomak ne znači da nije i hranljiva — naprotiv! Ako je pripremite kako treba, i ona može biti vrlo zasitna, a podrazumeva se obiluje samo najboljim iz prirode.
Tikvice spadaju u omiljeno prolećno povrće, i to ne bez razloga. Pored toga što su izuzetno ukusne, one u 100 grama imaju svega 17 kalorija, a obiluju biljnim vlaknima, proteinima i natrijumom, kao i vitaminima C, A, K, B6, riboflavinom, folatima... Veoma su lagane, pa neće preopteretiti vaš stomak, a ako ih pripremite na adekvatan način garantujemo vam zdrav i lagan ručak.
Dodajte im meso i eto zdrave porcije proteina, a uz dodatak začina i povrća, pravo su glavno jelo za brzu pripremu i lako varenje. Punjene tikvice izgledju vrlo lepo, pa su odlična opcija i ako vam dolaze gosti. Uz to, možete ih spakovati i poneti i na posao!
Ukoliko želite da unesete neku jednostavnu i ukusnu promenu u svoj jelovnik, obavezno probajte ovaj recept za punjene tikvice.
Sastojci:
- pola litra pavlake za kuvanje
- pola kilograma junećeg ili svinjskog mesa
- 200 grama trapista
- 1 glavica crnog luka, veća
- 1 čen belog luka
- 5 tikvica, srednje veličine
- ulje
- peršun, so, biber po želji
Priprema
Očistite crni i beli luk i iseckajte ga što sitnije, ali ih nemojte mešati.
U dubok tiganj sipajte ulje, a kad se zagreje smanjite temperaturu i dodajte crni luk. Kad se dobro izdinsta, dodajte beli (on obavezno ide kasnije kako ne bi zagoreo), onda sipajte meso.
Nakon što sve dobro promešate, stavite biber i so po želji, pa dinstajte sve dok meso lepo nepromeni boju.
Potom dodajte polovinu odvojene pavlake za kuvanje, odnosno oko 250 mililitara, promešajte i dodajte peršun.
Tikvice operite, presecite na pola i izdubite, ali nemojte ih ljuštiti spolja.
U veći pleh stavite pek-papir, poređajte tikvice, a potom ih napunite smesom od mesa.
Nakon toga dobro izrendajte trapist preko smese i, na kraju, sve prelijte ostatkom od 250 mililitara pavlake za kuvanje.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni, najmanje 40 minuta.