Čim jesen stupi na snagu, odmah kreće razmišljanje o predstojećim praznicima i slavama. Donosimo vam odlične recepte za posna jela koja će oduševiti vaše goste.
Posne korpice sa susamom
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 g pečenog susama
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli (i/ili začini po ukusu – biber, mirođija, origano, mlevena crvena paprika…)
- 100 ml ulja
- oko 50 ml kisele vode
Priprema:
Brašno, susam, pecivo i začine pomešajte. Dodajte ulje i vodu pa krenite sa mešenjem testa. Prvo možete kašikom da se sve fino sjedini, a onda dalje rukama kada testo postane tvrđe. Gotovo testo je tvrdo i lako se kida, što nam je i potrebno. Ako vam je testo nešto mekše, dodajte još brašna, i obrnuto, ako je dosta tvrdo dodajte malo vode.
Dakle, od testa kidajte komade i uz pomoć modlica pravite korpice. Testo stavite u modlu pa utisnite tako da dobijete željeni oblik.
Korpice pecite na 180°C oko 20 minuta sve u zavisnosti od jačine vaše rerne. Gotove su kada fino porumene, a i zamirisaće.
Gotove korpice izvadite iz rerne da se prohlade, pa tek onda izvadite iz modlica, jer kada su vruće teže se vade i hoće da popucaju.
Spremne korpice punite čime god želite. Možete samo tunjevinom, ili nekom drugom usitnjenom ribom, a možete i ribljom paštetom. Možete ih puniti i posnom ruskom salatom, ili nekom drugom po vašem izboru, a još možete iskoristiti ajvar ili biljni sir. Pustite mašti na volju!
Ako korpice radite dan ranije, upakujte ih u kutiju sa poklopcem, jer će tako sačuvati svežinu – ili ih ubacite u kese.
Posne kuglice sa kikirikijem
Sastojci:
- 350 g brašna
- 200 g mlevenog neslanog kikirikija
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 250 g posnog margarina
- oko 50 ml kisele vode
Priprema:
Brašno, mleveni kikiriki, pecivo i so pomešajte u odgovarajućoj posudi. U posebnoj posudi izmiksajte margarin tako da postane penast, zatim dodajte suve sastojke i kiselu vodu, pa miksijte dalje. Testo bi trebalo da bude fino mekano, ali da se lako mesi.
Od dobijenog testa kidajte komade i od njih pravite kuglice, pa ređajte na obložen pleh. Pecite na 200°C oko 20 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Gotove kuglice izvadite iz rerne, prekrijte krpom pa ostavite da se ohlade i upakujte u kutiju sa poklopcem ukoliko radite dan ranije, sačuvaće svežinu.
Posne kiflice
Sastojci:
- 500 ml tople vode
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kg brašna (+1 kašika brašna)
- 200 ml ulja
- 1 kašičica soli
- oko 200 g posnog margarina
Priprema:
U toplu vodu dodajte izdrobljeni kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna, pa dobro promešajte da se sastojci sjedine. Ostavite kvasac da se aktivira, odnosno da zapeni.
U međuvremenu, u vanglu sipajte brašno, pa dodajte so i ulje. Dodajte zatim i aktivirani kvasac, pa krenite sa mešenjem testa. Ja to prvo kašikom, pa posle rukama kada testo postane gušće. Mesite dok ne dobijete mekano, kompaktno testo koje nije lepljivo. Ostavite testo da naraste oko pola sata do sat.
Nakon toga testo premesite na brašnjavom stolu, zatim podelite na 4-6 jednakih delova, u zavisnosti od toga kolike kiflice želite. Možete testo da podelite i samo na dva dela, a onda da razvučete veliki krug i pravite kao mini kroasane. To sve zavisi kakav oblik kiflica volite.
Svakako, svaku kiflicu prvu premažite margarinom pa tek onda uvijte. Ređajte na pleh.
Uključite rernu da se zagreje, i taman za to vreme dok se rerna greje kiflice će još malo da narastu u plehu. Pecite ih zatim na 200°C između 20-30 minuta. Gotove su kada fino porumene. Izvadite iz rerne pa prekrijte krpom i ostavite da odmore i omeknu.
Ukoliko vam ovakve kiflice deluju prazno, pre pečenja ih možete premazati posnim majonezom, pa posuti semenkama.
Savet: Kiflice možete da napravite nedeljama ranije, da biste imali dovoljno vremena za sve. Onda ih zaledite. Na dan slave izvadite i podgrejte neposredno pre posluženja, tako da budu tople i sočne kao da su upravo pečene!
Od ovog testa možete raditi oblike po želji – na primer, možete raditi posne pužiće, ili mini pice, ili peći kao buhtle, tj. hleb.
Posna pita sa pečurkama
Sastojci:
- 1 kg gotovih kora za pitu
- 1 kg šampinjona
- 3 struka praziluka (ili mladi luk, crni, crveni – koji imate)
- so
- biber po ukusu
- 200 ml ulja
- 700 ml kisele vode
- 300 g brašna
- 300 g griza
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Šampinjone očistite pa iseckajte na listiće, a praziluk na kolutove. Propržite zajedno na malo ulja, na umerenoj temperaturi. Dinstajte sve vreme uz mešanje, da ne zagori. Gotovo je kada pečurke fino omeknu, tj. otpuste sok i on ispari. Dodajte začine, pa dobro promešajte i sklonite sa strane da se prohladi. Za to vreme pripremite nadev kojim ćete mazati kore, tako da pita bude mekana. Sve navedene sastojke umutite mikserom, tako da dobijete ujednačenu, tečnu smesu. Kore podelite na jednake delove, a za jedan rolat će vam biti potrebne tri kore.
Sve tri kore premazujete pripremljenim nadevom, a na treću obilno sipate upržene šampinjone, pa pažljivo urolate. Rolat stavite na podmazan ili obložen pleh.
Dalje radite isto sa korama i smesama, dok ne utrošite sav materijal, a pazite da dobro rasporedite tako da se nadev i kore uklope i da ne bude viška ili manjka.
Složenu pitu premažite sa malo ulja, pa pecite na 200°C oko pola sata, tj. dok ne porumeni. Izvadite iz rerne pa prekrijte krpom da odmori i omekne. Tek pošto se ohladi secite na željene komade.
Pitu takođe možete praviti dan ranije pa upakovati u plastičnu kutiju, ili kartonsku ali obloženu alu-folijom. Ako ih pečete na dan slave, biće najsočnije i najsvežije.
Dodatni savet:
Navedene sastojke u receptima možete korigovati prema vašim potrebama, tačnije, prema tome za koliko ljudi spremate. Samo je bitno da, ukoliko korigujete mere, radite to srazmerno, da sve sastojke duplirate prema već navadenim merama.