Post umnožava ljubav i molitvu i spremnost na vraćanje svih jevanđelskih vrlina. Duša ima dva krila kojima leti nebu: post i molitvu, piše Kurir.
1. Kačamak
Potrebno:
300 gr belog ili žutog kukuruznog brašna,1/2 litre vode, so
Priprema
Vodu posoliti i pustiti da provri. Kad voda provri, sipati brašno u tankom mlazu i neprekidno mešati. Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri uz neprekidno mešanje drvenom varjačom. Može se jesti sam ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprikaš, sataraš od povrća, sos od paradajza ili prepržen luk.
2. Paprike punjene žitom
Potrebno:
8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena belog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak
Priprema
Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito.
Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Nastavak na sledećoj strani.