miris praznika

Od predjela do dezerta: Pronašli smo 7 neodoljivo ukusnih posnih jela koja će obogatiti vaš trpezu na Badnji dan

0

Ovi neobični predlozi će obogatiti vašu trpezu i pružiti pravi praznični užitak za sve generacije.

Ovi predlozi su lagani i veoma ukusni
Ovi predlozi su lagani i veoma ukusnifoto: Shutterstock / pilipphoto

Badnji dan je posebna prilika koja okuplja porodicu oko trpeze ispunjene toplinom, tradicijom i posebnim jelima.

 

Iako je posni meni uvek izazov, to ne znači da treba da bude manje ukusan ili maštovit.

 

U ovom vodiču pronaći ćete sedam recepata koji kombinuju jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa, savršeno uklapajući tradicionalne note sa modernim obrtima.

 

1. Hladno predjelo: Pašteta od leblebija i pečenih paprika

 

Sastojci: Leblebije, pečene crvene paprike, beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, začini (so, biber, dimljena paprika).

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksujte dok ne dobijete kremastu smesu. Poslužite uz krekere, integralni hleb ili sveže povrće.

 

2. Toplo predjelo: Krem supa od bundeve i đumbira

 

Sastojci: Bundeva, krompir, crni luk, đumbir, kokosovo mleko, maslinovo ulje, začini (kari, so, biber).

Priprema: Povrće skuvajte, začinite i izmiksajte u blenderu. Dodajte kokosovo mleko i kratko prokuvajte. Poslužite uz tostirane semenke bundeve.

 

3. Glavno jelo: Rolnice od tikvica sa orasima i spanaćem

 

Sastojci: Tikvice, orasi, spanać, beli luk, maslinovo ulje, začini.

Priprema: Tikvice isecite na tanke trake i kratko grilujte. Spanać dinstajte sa belim lukom, dodajte mlevene orahe i začine. Smesu uvijte u rolnice od tikvica i zapečite u rerni.

 

4. Prilog: Pečeni krompir sa ruzmarinom i limunom

 

Sastojci: Mladi krompir, maslinovo ulje, ruzmarin, limun, beli luk, so i biber.

Priprema: Krompire isecite na polovine, začinite i pecite u rerni dok ne postanu hrskavi. Pred serviranje ih poprskajte limunovim sokom.

 

5. Salata: Salata od sočiva, rukole i sušenih brusnica

 

Sastojci: Kuvano sočivo, rukola, sušene brusnice, orašasti plodovi, maslinovo ulje, balzamiko sirće.

Priprema: Sve sastojke pomešajte, začinite i poslužite kao osvežavajući dodatak uz glavno jelo.

 

6. Hleb: Posni integralni hleb sa semenkama

 

Sastojci: Integralno brašno, kvasac, voda, so, mešavina semenki (susam, lan, suncokret).

Priprema: Zamesite testo, dodajte semenke i pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Idealan je uz supe i paštete.

 

7. Dezert: Posni čokoladni tart sa malinama

 

Sastojci: Kora (mleveni keks, kokosovo ulje), fil (posna čokolada, kokosovo mleko, agavin sirup), sveže maline.

Priprema: Keks i kokosovo ulje izmešajte i utisnite u kalup. Čokoladu otopite sa kokosovim mlekom i prelijte preko kore. Ukrasite malinama i ostavite da se stegne u frižideru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pobedničko jelo

 

makonda-tracker