miris praznika

Savršen dodatak ručku na Badnji dan: Najlepši recept za posnu pogaču koja je mekana, ukusna & topi se u ustima!

0

Miris sveže pečenog hleba ispunjava dom i stvara poseban osećaj radosti i iščekivanja Božića.

Kako spremiti najlepšu posnu pogaču?
Kako spremiti najlepšu posnu pogaču?foto: Shutterstock/Ivana Lalicki

Badnji dan je poseban praznik koji okuplja porodicu uz bogatu, ali skromnu trpezu, poštujući tradiciju posta.

 

Jedan od nezaobilaznih simbola ovog dana je domaća posna pogača, koja nosi simboliku zajedništva i topline doma.

 

Uz jednostavne sastojke i malo truda, možete pripremiti najukusniju pogaču koja će osvojiti srca svih za stolom.

 

Sastojci:

 

  • 500 g pšeničnog brašna (tip 400 ili 500)
  • 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml mlake vode
  • 50 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog)
  • 2-3 kašike susama, lana ili maka (po želji, za posipanje)

 

Pripremite lako i jednostavno pogaču
Pripremite lako i jednostavno pogačufoto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Priprema:

 

  1. Ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u mlakoj vodi sa šećerom i ostavite 5-10 minuta da se zapeni. Ako koristite suv kvasac, možete ga direktno pomešati sa brašnom.
  2. U većoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac (ili suv kvasac) i mlaku vodu, pa počnite da mešate. Na kraju dodajte ulje i nastavite da mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna; ako je suvo, dodajte kašiku-dve vode.
  3. Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 30-45 minuta, ili dok se ne udvostruči.
  4. Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu površinu i blago ga premesite. Oblikujte ga u željeni oblik (okruglu pogaču, pletenicu ili nešto kreativno) i stavite u podmazan pleh ili na papir za pečenje.
  5. Ako želite, premažite pogaču sa malo vode ili ulja i pospite susamom, lanom ili makom za dodatni ukus i dekoraciju.
  6. Zagrejte rernu na 200°C. Pecite pogaču oko 25-30 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatnu boju i ne zamiriše cela kuhinja. Da biste proverili da li je gotova, kucnite po kori - treba da zvuči šuplje.

 

Saveti:

 

  • Za bogatiji ukus, možete dodati malo iseckanog suvog bilja (npr. ruzmarin ili origano) u testo.
  • Pogaču servirajte toplu ili ohlađenu, uz posnu čorbu, salatu ili ajvar.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Vojvođanski božićni kolač od koga će vam poći voda na usta

 

makonda-tracker