post

7 fenomenalnih predloga za posni ručak (RECEPTI)

0
Posna hrana može da bude gastronomsko uživanje, uverite se sami
foto: Thinckstock
foto: Thinckstock

 

Mnogi bi rado da poste ali ne znaju šta da jedu i da li smeju da poste na ulju ili moraju striktno na vodi. Da ne biste post proveli na slatkišima i pekarskim proizvodima, predlažemo vam 7 fenomenalnih recepata za posni ručak, piše Stil.rs

 

Crkva nalaže da post počnete na ulju, s tim što se sreda i petak poste na vodi. Subotom i nedeljom je dozvoljeno da se jede riba.

 

Ponedeljak: Rižoto sa povrćem

 

Potrebno: 200 g kukuruza šećerca, 200 g pirinča, 200 g graška, 1 glavica luka, 2 šargarepe, susam po želji, ulje, so, biber, peršun.

 

Priprema: U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću.

 

Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.

 

Ovu poslasticu će obožavati i oni koji ne poste: Ovo je čuveni recept za manastirsku pitu na vodi (FOTO)

 

Dodajte svež ili suv peršun. Nakon 15 min, otvorite šerpu i promešajte rižoto. Nakon desetak minuta jelo možete da poslužite, a kao prilog koristite sezonsku salatu.

 

Ovaj rižoto možete da ponesete i na posao i sa tim izbegnete hranu iz pekare.

 

foto: Thinkstock

 

Utorak: Podvarak

 

Potrebno: glavica kiselog kupusa, 2 glavice crnog luka, lovorov list, 1/2 kašike aleve paprike, 2 kašike ulja, biber u zrnu.

 

Priprema: Kupus operite u hladnoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Isitnite luk i propržite na ulju. Dodajte kupus, pa dinstajte nekoliko minuta. Začinite sa malo bibera, dodajte lovorov list i alevu papriku, pa nalijte malo tople vode i nastavite da dinstate. Kad se tečnost ukuva, kupus stavite u zagrejanu rernu da se dobro zapeče. Podvarak poslužite uz neku testeninu ili kuvan krompir.

 

Nastavak recepata pročitajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker