IDE SEZONA SLAVA

NEKA VAŠA SLAVSKA TRPEZA BUDE NAJBOGATIJA: 7 fantastičnih recepata za najukusnija POSNA PREDJELA

0

Čim jesen stupi na snagu, odmah kreće razmišljanje o predstojećim praznicima i slavama. Donosimo vam odlične recepte za posna jela koja će oduševiti vaše goste.
 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada su mrsne slave u pitanju, pripremanje hrane ide lakše dok je kod posnih slava izbor sužen, pa moramo pažljivo da biramo i razmislimo, prenosi Stvar ukusa. Ipak, to danas nije nikakav problem. Zaista dosta toga postoji u posnoj varijanti, a često su posna predjela ukusnija.

 

Posna slana torta sa tost hlebom

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje tost hleba (otprilike 12-15 kriški)
  • 200 g ajvara
  • 200 g tunjevine u salamuri
  • 1 kašika senfa (i/ili 1 kašika posnog majoneza)
  • 2-3 kisela krastavčića po ukusu
  • so
  • biber
  • majčina dušica
  • mirođija po ukusu

 

Priprema:


Kada birate tost hleb, birajte onaj što pravilnijeg oblika, najbolje da bude sečen na kocke. Tako ćete lakše složiti redove bez da popunjavate između. Možete koristiti i integralni i beli tost, izbor je na vama.

 

Za fil je potrebno da ajvar pomešate sa tunjevinom, koju ćete prethodno samo blago ocediti. Dodajte i senf ili majonez, ili oba, po vašem ukusu, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte seckane kisele krastavce po ukusu, kao i začine, pa još jednom dobro promešajte.


Na odgovarajućoj tacni poređajte red tost hleba, preko njega pažljivo premažite fil. Slažite dalje redom tost hleb-fil, dok ne utrošite sastojke. Tortu dodatno možete ukrasiti posnim majonezom ili senfom, a možete preko toga da izrendate i malo posnog kačkavalja.

 

Odložite u frižider, najbolje preko noći da hleb dobro upije fil i da torta lepo omekša.

 

Posni slani rolat sa spanaćem

 

Sastojci:

 

Za koru:

 

  • 16 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 400 g obarenog spanaća
  • 400 ml kisele vode

 

Za fil:

 

  • 200 g posnog majoneza
  • 500 g kuvanog krompira
  • 5 kiselih paprika
  • so
  • biber
  • peršun
  • mirođija po ukusu

 

Priprema:


U odgovarajućoj vanglici pomešajte brašno, pecivo i so, pa dodajte sitno seckani bareni spanać i vodu. Dakle, sve sastojke pomešajte, pa dobro promešajte kašikom da se napravi ujednačena, kompaktna smesa.


U smesu po ukusu možete da dodate i susam, a deo brašna možete da zamenite mlevenim orašastim plodovima ili mlevenim lanom. Ova varijanta je ako imate malo više iskustva, pa dopustite sebi eksperiment.


Pripremljenu smesu podelite na dva dela, tako da ispečete dva jednaka rolata. Prvi deo izlijte na pleh obložen papirom za pečenje pa pecite na 180°C oko 20 minuta, to zavisi od vaše rerne, pratite situaciju. Gotov rolat izvadite iz pleha i prebacite na vlažnu krpu, pa umotajte pažljivo u rolat.


Ostavite da se tako prohladi, dok pripremite drugu koru. Na isti način je pecite i na isti način kasnije uvijte u rolat.


Sada, dok se ta druga kora hladi vi prvu filujte.


Za fil, u majonez dodajte kuvani rendani krompir, sitno seckanu kiselu papriku i začine, pa dobro promešajte. Podelite fil na dva dela, pa prvim delom premažite prvu koru i pažljivo urolajte.


Drugim delom fila premažite drugu koru, pa takođe pažljivo urolajte.
Obe kore odložite u frižider da se stežu, na barem 2 sata, kako bi kore fino upile fil i omekle.

 

foto: Profimedia

 

Posna ruska salata

 

Sastojci:

 

  • 1 kg mešavine za rusku salatu
  • 5-7 kiselih krastavčića po ukusu
  • soli po ukusu
  • oko 500 g posnog majoneza

 

Priprema:


Ukoliko imate domaće šargarepe, krompir i grašak, naravno, možete ih iskoristiti.


Pripremljeno povrće pomešajte u odgovarajućoj vanglici. Po želji dodajte seckane kisele krastavčiće. Po ukusu dodajte soli, ali postepeno, ne preterujte. Uvek možete još da dodate, ali da oduzmete teško.


I, na kraju ide majonez. Njega takođe dodajte postepeno, pa odlučite kolika gustina vam je potrebna. Ja prvo stavim manje, pa posle po potrebi dodam još, jer se salata kada stoji malo suši i gubi tu kremastu strukturu.


Lepo sve izmešajte, pa u frižider da se dobro ohladi.

Savet: Dan pre slave možete da prpipremite povrće i da ga ostavite u frižideru, a sutradan pre služenja da dodate majonez. Tad će salata biti i hladna i sveža.

 

Još recepata na sledećoj strani.

makonda-tracker