Kako izabrati sirup protiv kašlja

0
Iako izbor ne mora da bude komplikovan, ponekad samo pogled na etiketu proizvoda može da zbuni čoveka. Naša stručna saradnica, doktor medicine Jadranka Todorović, otkriva nekoliko korisnih saveta...
Foto: Shutterstock, Profimedia
Foto: Shutterstock, Profimedia

Pravo je umeće ostati zdrav pored svih ljudi koji oko nas ovih dana kašlju. U autobusu, u prodavnici, u banci, na poslu, pa čak i kod kuće, okruženi smo bakterijama i virusima. Najčešći uzrok kašlja jesu virusne upale disajnih puteva. Takođe, kašalj često nastaje i kao posledica prehlade, bakterijske infekcije ili dugog pušačkog staža. Postoje i drugi uzroci kašlja i svaki od njih manifestuje se na različite načine, što dodatno otežava izbor prave terapije.

SUVI I ZRELI KAŠALJ

Svaki kašalj se uglavnom može svrstati u dve kategorije: neproduktivni (suvi ili nadražajni kašalj) i produktivni (zreli kašalj). Suvi kašalj nastaje kao posledica iritacije disajnih puteva i zna da bude iscrpljujuć jer remeti san i otežava dnevne aktivnosti. Zbog toga se radi olakšavanja tegoba preporučuju sirupi koji sprečavaju napade i deluju protivupalno. Ali, tu nije kraj... Svaki suvi kašalj na kraju ipak pređe u zreli, koji ne treba potiskivati jer on dovodi do iskašljavanja sekreta iz disajnih kanala. Ovo prilično komplikuje stvari jer umesto sirupa koji smo taman počeli da uzimamo treba da pređemo na onaj za iskašljavanje i da se dodatno izložimo trošku. Situacija se naročito komplikuje kada se radi o višečlanim porodicama u kojima se kašalj brzo prenosi sa dece na roditelje. Na zdravlju ne treba štedeti, složićete se, ali postoji li racionalniji izlaz?

 

NAJBOLJE REŠENJE

Na tržištu možete pronaći kvalitetne biljne sirupe koji zahvaljujući kombinaciji aktivnih sastojaka pomažu kod svakog kašlja. Velika prednost ovih sirupa jeste dvostruko dejstvo: mogu se primenjivati i za smirivanje suvog kašlja, a i kod onog koji je praćen sekretom za njegovo razređivanje i iskašljavanje. Takvi sirupi sadrže biljke, koje pomažu da se spreče bespotrebni napadi kašlja, kao i one koje oblažu sluzokožu i smiruju upalu disajnih puteva. Istovremeno, druge biljke kao što su beli slez ili jagorčevina, pomažu da se smanji proizvodnja sekreta, a postojeći razređuju i podstiču njegovo izbacivanje. Na ovaj način, jednim sirupom rešićete svaki kašalj u svojoj porodici. 

dr Jadranka Todorović, doktor medicine

 

PREDNOSTI BILJNIH SIRUPA

Oni se bolje podnose, imaju manje neželjenih dejstava i manja je mogućnost pojave alergijskih reakcija. Upotrebljavaju se duže nego sintetski lekovi protiv kašlja, pa su mnogo više proučeni efekti njihovog delovanja. Još su naše majke i bake koristile iste biljke za smirivanje prehlade, a danas su svi ovi sastojci upakovani u efikasne biljne formule protiv kašlja.

 

VAŽNE BILJKE

Sastojak u svim receptima protiv prehlade i kašlja jeste propolis kao snažan prirodni antibiotik, a ispoljava i antivirusno i antigljivično dejstvo. On smanjuje bol i deluje protivupalno. Cink je dokazano efikasan u borbi protiv infekcija. Kliničke studije pokazale su da suplementacija cinkom smanjuje učestalost respiratornih infekcija. Vitamin C obavezan je za podizanje otpornosti i sprečavanje razvoja infekcija. Za uporan kašalj preporučuju se bosiljak, kamilica, beli slez ili jagorčevina. Koren belog sleza oblaže sluzokožu ždrela, štiti je od nadražaja i umiruje kašalj. Može uticati na jačanje imunog sistema i borbu protiv bakterija. Aktivni sastojci saponini iz jagorčevine deluju na otvaranje bronhija, razređuju sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje. Azulen, etarsko ulje cveta kamilice, deluje antiinflamatorno (protiv-upalno), smanjuje iritacije na sluznicama disajnih puteva i deluje antiseptično pojačavajući antibakterijsko dejstvo. Bosiljak doprinosi protivupalnom dejstvu i sprečava razvoj infekcija.

MALE PORODIČNE TAJNE    

Svaka porodica ima svoj recept koji se prenosi sa generacije na generaciju... Ovakvi domaći sirupi umiruju neprijatan kašalj i ublažuju bol u grlu. Za sve one koji zbog obaveza nemaju vremena, postoje preparati koji su pored onog divnog mirisa i ukusa iz detinjstva uspeli da sačuvaju potpuno prirodne sastojke i upakuju ih u efikasnu formulu. Kašalj obično prestaje za 7 do 10 dana. Ako ne prođe za to vreme, svakako je potrebno obratiti se lekaru radi eventualnih daljih ispitivanja.

Zanimljivost: Još je Hipokrat u svojim receptima pominjao preparat za tretiranje kašlja. Postoje arheološki dokazi koji potvrđuju da su slični preparati postojali još u antičko doba. Sam sirup za kašalj u svojoj farmaceutskoj formi nastao je tek sa razvojem industrije šećera.

 

Jasmina Antonijević

makonda-tracker