korisni saveti

Šta treba da znate pre kuvanja sočiva? 5 sitnih grešaka zbog kojih ipak niste zadovoljni čorbom

0

Kako se pravilno sprema sočivo često je pitanje jer ova superzdrava mahunarka još uvek nije popularna na našim prostorima kao pasulj, boranija ili grašak, a iako je njegova priprema jednostavna, moguće su određene greške.

Sočivo je dragocena mahunarka koja sadrži veliku količinu gvožđa i minerala, a malo masti.
Sočivo je dragocena mahunarka koja sadrži veliku količinu gvožđa i minerala, a malo masti.foto: Anna Hoychuk/Shutterstock

Ako već ne spremate sočivo često, trebalo bi da promenite to što pre – brzo je, jednostavno, pristupačno i superzdravo!

 

U samo 100 grama kuvanog sočiva nalazi se oko:

  • 9 g proteina
  • 116 kalorija
  • 0,38 g masti
  • 20,13 g ugljenih hidrata (uključujući 7,9 g vlakana i 1,8 g šećera)
  • obilje folata, gvožđa, mangana, tijamina, fosfora, vitamina B6, kalijuma...


Iako je priprema sočiva laka, postoji nekoliko sitnih grešaka koje se mogu javiti usput i zbog kojih na kraju nećete biti zadovoljni jelom.

5 grešaka prilikom kuvanja sočiva


1. Kupili ste staro sočivo


Sočivo se, za razliku od pasulja, raskuva prilično brzo, a ako ste primetili da ono koje imate u šerpi nikako da omekša, vrlo je moguće da se kupili staro. Ono koje nije sveže, naime, kuva se daleko duže i često gubi opnu prilikom kuvanja.

 

Od vitamina ćete u sočivu naći B1, b6 i B9, a od minerala sadrži značajne količine magnezijuma, gvožđa, fosfora, mangana, cinka i kalijuma
Od vitamina ćete u sočivu naći B1, b6 i B9, a od minerala sadrži značajne količine magnezijuma, gvožđa, fosfora, mangana, cinka i kalijumafoto: Timolina/Shutterstock

2. Niste ga dobro oprali i probrali


Nije isključeno da u pakovanju sočiva završi i neki sitan kamen, pa obavezno pre kuvanja sve isperite i dobro pregledajte. Najbolje je da ga sipate u cediljku malo po malo, pod mlazom vode, kako biste bili sigurni da se kamenčići nisu umešali u sočivo.


3. Niste stavili dovoljno začina.


Lepota sočiva je, između ostalog, i u tome što može da poprimi bilo koji ukus koji mu date. To znači da, ako ne budete opušteni sa solju, biberom, suvim začinom, mlevenom paprikom, začinskim biljem, crnim i belim lukom itd, možete dobiti manje-više bezukusno jelo ili makar vrlo blagog ukusa.


Odlično rešenje je da, umesto u vodi, sočivo kuvate u bujonu, kao i da eksperimentišete sa začinima.


4. Prekuvali ste sočivo.


Kašasto, prekuvano sočivo sigurno neće dati zadovoljavajući ukus i teksturu čorbi, pa budite oprezni i ne kuvajte ga na previsokoj temperaturi. To će dovesti pucanja opne od pritiska, pa će sočivo verovatno biti kašastije.

 

U samom vrhu najzdravijih mahunarki je sočivo, koje obiluje proteinima, zdravim mastima ugljenjim hidratima, vlaknima, zatim fosforom, kalijumom, folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, vitaminom B6...
U samom vrhu najzdravijih mahunarki je sočivo, koje obiluje proteinima, zdravim mastima ugljenjim hidratima, vlaknima, zatim fosforom, kalijumom, folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, vitaminom B6...foto: SMarina/Shutterstock

Mnogo je bolja opcija kuvanje na tihoj vatri, te obavezno snizite tempraturu nakon što voda provri.


5. Prerano ste posolili ili ubacili kisele sastojke.


Nijedna krajnost nije dobra, pa tako ni nedovoljno termički obrađeno sočivo nije idealno.

 

Ukoliko prerano dodate so ili neki kiseliji sastojak poput limuna ili sirćeta, možete blokirati pravilno kuvanje. Zato je bolje ubaciti nešto s ovog spiska pri kraju kuvanja ili, još bolje, nakon što sklonite sočivo s ringle umešajte sastojke dok je još vrelo i ne brinite jer će sigurno apsorbovati ukuse.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se pravi čorba od vrganja?

 

makonda-tracker