razlike su ogromne

Šta mislite ― koje je mesto zauzela SRBIJA? Evo gde je na svetu najteže, a gde najbolje roditi se kao ŽENA

2

Dok čekamo da saznamo koja će surova pravila nametnuti ženama talibanski režim u Avganistanu, koji je pre 20 godina bio brutalan, prisetili smo se liste zasnovane na temeljnom istraživanju koja je pokazala kako se različite države rangiraju u poštovanju ženskih prava

foto: timsimages.uk / Shutterstock.com
foto: timsimages.uk / Shutterstock.com

Kada je reč o ravnopravnosti, nijedna država na planeti još uvek nema sve što je potrebno da bi se moglo da reći da više nema potrebe za borbom i da žene mogu da budu bezbrižne i potpuno jednake u svakom smislu. Ipak, pre dve godine, objavljeni su rezultati analize kojom je, onoliko koliko je to moguće, rangirano gde je ženama najbolje, a gde najgore na svetu.


Institut za žene, mir i sigurnost američkog Univerziteta u Džordžtaunu je, u saradnji s Insitutom za istraživanje mira u Oslu, uzeo u obzir globalne razlike između zemalja kada je merio učešće žena u društvu, osećaj bezbednosti i izloženost diskriminaciji ― ključne indikatore statusa žena u nekoj sredini. Ove tri kategorije podeljene su u tri potkategorije koje treba da procene koliko su (ili nisu) žene osnažene u različitim zemljama sveta.

 

Kada je reč o inkluziji žena, uzeti su u obzir predstavnici (tačnije, predstavnice!) u vladi zemlje, upotreba mobilnih telefona, zaposlenje, pristup finansijama i obrazovanje, za osećaj bezbednosti su analizirani bezbednost komunikacija, organizovano nasilje i nasilje od strane partnera, dok su u treću grupu svrstani seksizam, diskriminatorne norme i antidiskriminacioni zakoni.
Rezultat ovog istraživanja pokazali su da su razlike između zemalja širom sveta ogromne, ali i još nešto: nijedna država nije zabeležila savršen rezultat, niti apsolutno negativan na svim poljima.

 

  • Koja država je najbolje mesto za život žena?

 

Posao, Student, Poslovna žena, Uspeh, Učenje, karijera
foto: Profimedia

Prema izveštaju koji je objavio pomenuti institut Univerziteta u Džordžtaunu, na prvom mestu našla se Norveška, kao zemlja u kojoj je najbolje biti žena, dok drugo mesto zazima Švajcarska, a treće Finska.

 

Slede Danska, Island, Austrija, Velika Britanija, Luksemburg, Švedska, Holandija i Kanada. Zanimljivo, Sjedinjene Američke Države, koje se obično smatraju najistaknutijim borcem za ravnopravnost na mnogim poljima zauzele su tek 19. mesto, dok je Srbija lider u regionu na 24. mestu.


Što se tiče ostatka Balkana, prvi posle nas su Hrvati (32. mesto), zatim Severna Makedonija (37. mesto), pa Bugarska (39. mesto) i Crna Gora (40. mesto).

 

  • Koja država je najgora za život žena?

 

Burka, Avganistan
foto: Jono Photography / Shutterstock.com

Prema ovim podacima, najteže je ženama u Jemenu, koji zauzima poslednje, 167. mesto, a odmah iznad je bio Avganistan, ali treba imati u vidu da je istraživanje sprovedeno mnogo pre nego što je iko mogao da nasluti da će se uskoro ponovo uspostaviti talibanski režim, poznat prema brutalnosti prema ženama. Slede Sirija, Pakistan, Južni Sudan, Irak, Demokratska Republika Kongo, Centralnoafrička Republika, Mali, Sudan, Libija...

 

 

makonda-tracker