oslikali su samo deo tragedija

Zbog poslednjeg ćete je jecati kao dete: 5 filmova o užasnoj stvarnosti koju je doneo RAT S TALIBANIMA

0

Višedecenijski horor koji proživljavaju narodi koji su se susreli s talibanskim terorom, ali i američki vojnici, više puta je ekranizovan, a mi vam predstavljamo ostvarenja koja ne spadaju u tipičan holivudski pogled na svet

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Rat između Amerike i talibana, u kojem najviše pati običan čovek, više puta se s bliskoistočnih ulica prelio na stranice knjiga i filmske trake, zbog čega je nastao nemali broj potresnih filmskih ostvarenja na temu rata koji ne prestaje da divlja decenijama. Ovo su samo neka od njih.

 

  • "Osama"


Srceparajući film koji prikazuje stvarnost pod talibanima iz avganistanske perspektive objavljen je 2003. godine, a njegovu režiju potpisuje Sidik Barkmar. Glavna junakinja je devojčica koju je maestralno odigrala Marina Golbahari i koja živi predstavljajući se kao dečak po imenu Osama. Njoj postaje sve teče da održi ovu obmanu, budući da talibani regrutuju sve dečake zbog vojne obuke, a čitavo ostvarenje prati neprestani osećaj pretnje i tihe panike.

 

  • "OO:30 ― Tajna operacija" (Zero Dark Thirty)


Imali smo priliku da vidimo mnogo američkih filmova na ovu temu, ali se čini da je film Ketrin Bigelou iz 2012. jedan od manje tipično holivudskih pogleda na užasnu bliskoističnu stvarnost. Glavna uloga pripala je Džesiki Čestejn, koja igra analitičarku CIA koja je deo tima koji radi na pronalaženju Osame bin Ladena.

 

 

  • "Put u Gvantanamo" (The Road to Guantánamo)


Ova britanska dokumentarna drama delo je engleskog režisera Majkla Vinterbotoma, a prati put trojice mladih Britanaca ― Ruhala Ahmeda, ASifa Ikbala i Šafika Rasula ― koji su u septembru 2011. putovali u Pakistan na venčanje prijatelja, samo nekoliko dana nakon napada na američke "Kule bliznakinje".

 

Ova družina odlučuje da svrati u Avganistan i time pravi kobnu grešku: sticajem čudnih okolnosti, bivaju proglašeni teroristima, podvrgnuti torturi i završavaju u zatvoru u zalivu Gvantanamo bez sudskog procesa!

 

 

  • "Taksi do tamne strane" (Taxi to the Dark Side)


Američki dokumentarni film u režiji Aleksa Gibnija osvojio je Oskara 2007. godine, i to ne bez razloga.

 

Njegova tema je ubistvo avganistanskog taksiste Dilavara, kog su američki vojnici tukli do smrti u vansudskom pritvoru.


Inače, snimljen je kao deo serijala "Zašto demokratija", koji je činilo deset dokumentarnih filmova iz cele planete koji su imali za cilj da istraže i demistifikuju savremenu demokratiju.

 


"Lovac na zmajeve" (The Kite Runner)


Naravno, nema priče o užasu života pod talibanima bez pominjanja Haleda Hoseinija i njegovog romana "Lovac na zmajeve", po kojem je 2007. godine snimljen film u režiji Marka Fostera. Iako je nemoguće uporediti film s jednom od najboljih i najpopularnijih romana proteklih decenija, on prilično verno prati priču o Amiru, koji se seća poslednjih mirnih dana u Kabulu, izbeglištva u Ameriku sa ocem i povratku u Avganistan koji ledi krv u žilama svake sekunde.

 

 

 

makonda-tracker