nema predaje

Muškarci su prvog dana pohrlili u avione ― ONE NISU: 3 hrabre Avganistanke koje ne dižu ruke od borbe

0

Jedna od njih već je oteta od strane talibana, a njena sudbina je neizvesna.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Talibani su preuzeli Avganistan, ali narod se ne predaje tako lako. Pojedine grupe i dalje pokušavaju da sačuvaju ljudska ― posebno ženska ― prava za koja su se borili protekle dve decenije. Veliki broj političkih lidera, na čelu s bivšim predsednikom Ašrafom Ganijem, napustila je zemlju, a među retkima koji su ostali u Avganistanu su one najugroženije. Žene.


One svake sekunde u kojoj izražavaju bunt i nezadovoljstvo novonastalom situacijom, svaki put kada izađu iz kuće bez burke, svaki put kada pokažu bilo šta osim pokoravanja rizikuju da izgube život. Kada su prošli put talibani bili na vlasti ― od 1996. do 2001. godine ― uskratili su ženama osnovna prava, poput onog na obrazovanje i rad, a suočavale su se i s nizom pravila koje vređaju ljudsko dostojanstvo poput potpunog skrivanja ispod burke, koja prekriva celo telo.

 

Najistaknutije žene u Avganistanu u ovom trenutku, međutim, odbile su da se sakriju, ućute i spuste glavu i nastavljaju da se bore. Jedna od njih već je platila cenu svoje hrabrosti, a svet strepi za njenu sudbinu.

 

  • Salima Mazari

 

Salima Mazari
foto: Profimedia

Guvernerka regije Čarkint Salima Mazari (40) jedna je od samo tri žene koje su dobile priliku da upravljaju avganistanskim okruzima.


Rođena je u porodica avganistanskih izbeglica u Iranu 1980. godine, a u toj zemlji je odrasla i završila Univerzitet u Teheranu. Pre povratka u Avganistan, zaposlila se u Međunarodnoj organizaciji za migracije i stekla dragoceno iskustvo, pa ne čudi što je 2018. godine proglašena guvernerkom okruga Čarking u provinciji Balh.


Neće biti mesta za žene ― rekla je pre nekoliko dana Salima Mazari za Associated Press. ― U provincijama koje kontrolišu talibani više nema postojanja žena, čak ni u gradovima. Sve su zatočene u svojim domovima.


Nakon što je odbila da napusti zemlju i regrutovala 600 poljoprivrednika u svojoj regiji za borbu protiv novog i okrutnog režima, Salima Mazari je 18. avgusta oteta. Kako The Times of India prenosi pisanje lokalnih izvora, Mazarijeva je i dalje živa i trenutno se nalazi u talibanskom pritvoru.

 

 

  • Zarifa Gafari

 

Zarifa Gafari
foto: Profimedia

Prva gradonačelnica u Avganistanu, koja je upravljala gradom Majdan šar, na ovoj poziciji je od novembra 2019, kada je imala samo 26 godina. Poznata je po svojoj aktivnosti na planu ženskih prava, a jedna je od onih koji su odbili da se predaju i pobegnu iz zemlje.


Čekam da talibani dođu po ljude poput mene ― rekla je nedavno. ― Sedim ovde i čekam da dođu. Ne postoji niko ko bi pomogao meni ili mojoj porodici. Oni će doći po ljude poput mene i ubiti nas. Ne mogu da ostavim svoju porodicu. S druge strane ― gde bih i otišla?


Ipak, iako nije planirala da ode, istog dana kada je Salima Mazari kidnapovana, Zarifa Gafari je sa suprugom, majkom i pet sestara prebačena u Istanbul, na bezbedno.

 

 

  • Favzija Kofi

 

Favzija Kofi
foto: Profimedia

Nekadašnja poslanica u avganistanskom Parlamentu ponadala se svojevremeno da će talibani biti ti koji će morati da se prilagođavaju.


Jedan od najvećih problema u vezi s tim mirovnim procesom biće to kako ćemo da integrišemo bivše borce talibana u naše društvo, a da oni poštuju vrednosti naroda Avganistana ― rekla je pre dve godine, tokom pregovora talibana s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.


Sada, kada se Amerika povukla i kada su talibani osvojili zemlju, ona je ogorčena jer veruje da su Amerikanci otišli prerano, a ističe da nema nameru da ide iz Avganistana.


Žene su otporne i još uvek mogu biti pokretači promena u Avganistanu ― rekla je nedavno, nakon što su Avganistanke u Kabulu održale protest samo metar od naoružanih talibana.


Ona je dodala i da neće odustati od borbe o povredama ljudskih prava u njenoj zemlji.

 

 

makonda-tracker