volećete ih još više!

PRAVI MUŠKARAC JE — FEMINISTA! Ovi poznati frajeri su najglasniji holivudski borci za ženska prava

0

Poznate ličnosti možda nisu uvek dobar primer kako treba da se ponašaju ostali, ali u slučaju ovih slavnih frajera definitivno treba ići njihovim stopama

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Među holivudskim glumcima mnogo je uspešnih muškaraca koji su javno podržali svoje koleginice u borbi za jednake zarade i koristili svoju popularnost da podignu svest o feminizmu, rodnoj ravopravnosti i problemima s kojima se žene suočavaju.

 

  • Mark Rafalo

 

Mark Rafalo
foto: Profimedia

Jedan od najglasnijih je — Hulk lično! Glumac Mark Rafalo, kog smo obožavali u "Velikoj iluziji", "Danas 13, sutra 30", "Pod lupom", "Zatvorenom ostrvu" "Osvetnicima" itd, ne plaši se reakcije koju će izazvati njegove reči. Zato je više puta pozvao autore da ponude više priča u kojima su superheroji žene.

 

  • Rajan Gosling

 

Rajan Gosling, Eva Mendez
foto: Profimedia

Njegov kolega Rajan Gosling više puta je pokazao koliko je feminizam važan u njegovom životu, a u jednoj prilici je čak rekao:


Mislim da su žene bolje od muškaraca. Snažnije su, više su evoluirale — rekao je ponosni tata Esmeralde i Amande, dveju devojčica koje je dobio s Evom Mendez.


Inače, nakon što je organizacija MPAA označila njegov film "Tužna veza" kao zabranjen za mlađe od 17 godina zbog scene u kojoj se ženi pruža oralni seks, Gosling se pobunio.


Za MPAA je u redu da se podrže scene u kojima su žene izložene seksualnoj torturi i nasilju u svrhu zabave, ali žele da nas prisile da skrenemo pogled sa scene koja prikazuje ženu u seksualnom kontekstu. Pokušaj da se kontroliše način na koji žene predstavljaju svoju seksualnost je šovinistički. To smatram problemom većim od ovog filma — naglasio je Gosling.

 

  • Vil Smit

 

Vil Smit
foto: Profimedia

Čuveni "Princ s Bel era" više puta je pokazao da u njegovoj porodici vlda jednakost u svakom mogućem smislu, a 2012. godine dobio je sasvim neočekivano pitanje — zašto je dopustio ćerki Vilou Smit da obrije glavu.


Dozvolili smo Vilou da odseče kosu. Kad imate devojčicu, pitate se kako možete da je naučite da vi niste vlasnik njenog tela. Ako je učim da ja odlučujem sme li ili ne da se ošiša, kad poraste i ode u svet zameniće me nekim drugim muškarcem — rekao je glumac za Parade i objasnio da njegova ćerka mora da shvati da niko osim nje ne odlučuje šta će ona raditi sa svojim telom. — Ne može da skrati moju kosu, ali to je bila njena kosa. Mora da ima moć nad svojim telom.

 

  • Princ Hari

 

Princ Hari
foto: Profimedia

Od sina legendarne ledi Dajane ne očekujemo ništa manje!


Vojvoda od Saseksa više puta nam je pokazao da je feminizam njegova svakodnevica, a na jednom događaju 2013. godine rekao je:


Kad su žene osnažene, one neizmerno poboljšavaju živote svih oko sebe: svoje porodice, svoje zajednice i svojih država. To nije samo stvar žena, već i mi muškarci moramo da razumemo sopstvenu ulogu u tome. Pravi muškarac se prema ženama ophodi dostojanstveno i ukazuje im poštovanje koje zaslužuju.

 

  • Ben Stiler

 

Ben Stiler
foto: Profimedia

Čuveni komičar i glumac pokazao se i kao producent, scenarista, režiser, a u svim njegovim filmovima žene su hrabre, odlučne i moćne. Kako je objasnio u intervjuu za Time Out Dubai 2009. godine, u svetu komedije postoji jaz za koji se nada da će biti prevaziđen.


Mislim da postoji nekakav "muški klub", način ponašanja i to kako muškarci gledaju žene u svetu komedije... Ali stvar je, zapravo, i složenija od toga! Mislim da muškarci žele da vide žene na određeni način, to je podsvesno, nisu svesni toga. To ima veze s pogledom na čitav ženski rod. Nadam se da ćete se to promeniti — iskren je Stiler.

 

 


 

makonda-tracker