jeste li je probalii?

Japanska terapija vodom – najjednostavniji trik za brzo MRŠAVLJENJE? Evo šta je ova tehnika i kako tačno deluje

0

Šta je japanska terapija vodom i da li zaista može da podstakne mršavljenje? Evo šta kažu naučnici

šta je japanska terapija vodom?
šta je japanska terapija vodom?foto: Prostock-studio/Shutterstock

Tzv. japanska terapija vodom vrlo je popularna u svetu, a podrazumeva ispijanje nekoliko čaša vode na sobnoj temperaturi ujutro.


Mnogi tvrde da im je ovaj trik pomogao da se reše viška kilograma, dok ima i onih koji kažu da se on uzalud primenjuje i da nisu izgubili ni gram, ali šta je istina?


Kako japanska terapija vodom zaista deluje?


Ispijanje vode ujutro na prazan stomak običaj je koji potiče iz japanske tradicije, odnosno deo tzv. terapije vodom koja se u Japanu dugo praktikuje i podrazumevan deo je svakodnevice.

 

Obično se pije voda na sobnoj temperaturi ili mlaka, a uglavnom se dozvoljava 15 minuta tokom kojih je dopušteno jesti, dok se preporučuju duže pauze između obroka i užina.

 

O ispijanju vode kao strategiji za mršavljenje i ubrzanje metabolizma sprovedeno je više naučnih studija, ali su njihovi nalazi pomešani, piše Healthline.


U svakom slučaju, mnogi veruju da hidratacija može da pomogne u gubitku kilograma, a ispijanje vode može delovati i tako što popuni stomak. Tako onda voda zauzima više prostora i sprečava napade gladi i prejedanje koji bi inače mogli da doprinesu gojenju.

 

Koliko vode popijete tokom dana?
Koliko vode popijete tokom dana?foto: sebra/Shutterstock

Šta kaže nauka?

  1. Jedno istraživanje objavljeno 2009. u magazinu Journal of the American Dietetic Association pokazalo je da su odrasli s viškom kilograma (ili gojazni) koji su pili pola litra vode 30 minuta pre obroka jeli 13 posto manje od onih koji nisu pili tečnost pre jela.
  2. Slične rezultate dala je i studija Univerziteta u Lafborou iz 2016, u kojoj su učestvovali isključivo muškarci umerene težine.
  3. Štaviše, jedan pregled više studija objavljen pokazao je da voda povećava potrošnju energije u mirovanju kod odraslih, ističe Healthline.
  4. Pored toga, istraživanja sugerištu da bi zamena napitaka zaslađenih šećerom običnom vodom mogla da smanji unos kalorija.
  5. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, učesnici studije koji su pili po pola litra vode već u roku od 40 minuta imali su značajno ubrzanje metabolizma, od čak 30 procenata. Ipak, nije u pitanju bilo kakva voda već je izvedene zaključak da je tajna u tome što je ona bila sobne temperature.
  6. Kako su objasnili naučnici koji su vodili istraživanje, ukoliko svakog dana pijemo po dva litra vode na sobnoj temperaturi, povećaćemo potrošnju kalorija i pozitivno delovati na rad probavnog trakta
  7. Suprotno tome, Healthline navodi i neke studije u kojima je izveden zaključak da hidratacija nema efekta na mršavljenje, poput istraživanja objavljenog 2016. u magazinu Nutrients.
  8. Iste godine, australijski naučnici zaključili su da 15-minutni "prozor" za jelo tokom terapije vodom može da ugrozi dugoročni gubitak kilograma jer creva nemaju vremena da signaliziraju da su puna. Posledica može biti da jedemo prebrze.
Voda na prazan stomak često se koristi kao trik za mršavljenje
Voda na prazan stomak često se koristi kao trik za mršavljenjefoto: Shutterstock / Golubovy

 

  • Japanska terapija vodom – da ili ne?


U svakom slučaju, adekvatna hidratacija može povećati sitost i sprečiti prejedanje, ali nedostaju istraživanja o specifičnim efektima japanske terapije vode na mršavljenje.


Zbog toga se u vezi sa svakom krupnom promenom obavezno konsultujte sa svojim lekarom, a on će vam dati najbolji savet, u skladu s vašim zdravstvenim stanjem.
 

 

makonda-tracker