obratite pažnju

Šta je ANANAS DIJETA i kako smršati uz pomoć ove voćke? Ako želite da oslabite preko noći, evo šta morate da znate

0

Jedna od pomodnih dijeta o kojima se priča proteklih godina je tzv. ananas dijeta, a evo šta o njoj misle stručnjaci i kako da iskoristite ananas kao saveznika u procesu mršavljenja

Ananas dijeta je tzv. pomodna dijeta
Ananas dijeta je tzv. pomodna dijetafoto: Shutterstock/Kotcha K

Kada je reč o pokušajima da se rešimo viška kilograma, ne postoji dovoljno brza dijeta – što pre, to bolje, misle oni koji idu od dijete do dijete, dok stručnjaci napominju da to nije dobar princip za očuvanje zdravlja.


S obzirom na to koliko je ova tema zastupljena, gotovo svakodnevno čujemo za neku novu dijetu, a povremeno određeni režim uzme maha i postane prava opsesija među poznatim ličnostima i na društvenim mrežama.


Među sve popularnijim dijetama proteklih godina je tzv. ananas dijeta, koja je osmišljena još 70-ih godina prošlog veka i za koju stručnjaci ističu da je još jedan pomodni režim ishrane.

Šta je ananas dijeta?


Dijetu s ananasom osmislio je danski psiholog Sten Hegeler, koji je sa svojom suprugom Inge 1970. objavio knjigu "Seksi dijeta s ananasom". On je tvrdio da ovaj način ishrane pomaže ljudima i da smršaju i da poboljšaju druge aspekte života, poput seksualne vitalnosti.

 

Ananas je popularan na svim meridijanima
Ananas je popularan na svim meridijanimafoto: EPA/STR

Suština dijete je da se dva dana u nedelji konzumira isključivo ananas, dok se ostatak sedmice jede normalno.


Postoje i brojne druge varijante ananas dijete, u kojoj je dozvoljeno jesti i drugu hranu tokom dva dana u kojima se jede ananas, ali ako te namirnice ne premašuju 500 kalorija.


Da li je ananas dijeta bezbedna?


Ne.


Sama činjenica da je unos kalorija toliko ograničen veliki je alarm za uzbunu i opasnost za zdravlje. Svi stručnjaci saglasni su da je najbolji način da se bezbedno rešimo viška kilograma uravnotežena i raznovrsna ishrana, uz redovne obroke i obilje svežeg voća i povrća.

 

Ananas je poželjna užina u okviru uravnotežene i zdrave ishrane
Ananas je poželjna užina u okviru uravnotežene i zdrave ishranefoto: Shutterstock/frank60

Tako drastičan kalorijski deficit u vidu ograničenja na samo 500 kalorija dnevno je veliki rizik i može da ugrozi zdravlje.


I sam Sten Hegeler, koji stoji iza ananas dijete, rekao je da ona nije zasnovana ni na kakvim naučnim dokazima. On je jednostavno voleo ananas, pa je smatrao da je dijeta zasnovana na velikim količinama ovog tropskog voća dobra ideja.

Da li ananas može da pomogne u mršavljenju?


Ukoliko je ananas samo jedna od brojnih namirnica koje unosite u okviru izbalansirane ishrane koja obiluje raznim hranljivim materijama, poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa, ananas bi mogao biti od koristi u procesu mršavljenja.


Istraživanje objavljeno 2021. u medicinskom magazinu Nutrition & Metabolism pokazalo je da svakodnevno konzumiranje ananasa može da pomogne u smanjenju gojenja. Ipak, imajte u vidu da je u pitanju istraživanje sprovedeno nad laboratorijskim pacovima i da je potrebno joiš studija i učešće ljudi da bi se doneo konačan sud o uticaju ananasa na topljenje masnih naslaga.

 

Napravite voćnu salatu s ananasom, jabukom i citrusima za užinu
Napravite voćnu salatu s ananasom, jabukom i citrusima za užinufoto: Dean Drobot/Shutterstock

Ono što je sigurno jeste da je ananas niskokalorična voćka – u 100 grama ploda nalazi se 50-55 kalorija, što ga čini odličnom užinom ako pokušavate da smršate. Takođe, sadrži obilje vlakana, pomaže u ubrzanju metabolizma, smanjenju zapaljenja, pun je raznih nutrijenata...


Dakle, jedite ga u okviru raznovrsne ishrane i može vam koristiti – nikako kao jedinu hranu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se pohuje ananas?

 

makonda-tracker