superzdravo voće

Slobodno ih jedite na dijeti: Ove ukusne i slatke voćke imaju najmanje kalorija, a tokom leta su najjeftinije

0

Ukoliko pokušavate da smršate, ne odričite se svega što je slatko i ukusno – ove voćke su niskokalorične i mogu vam biti od pomoći!

Tokom leta imamo širok izbor sezonskog voća koje pomaže u očuvanju zdravlja, linije i lepote
Tokom leta imamo širok izbor sezonskog voća koje pomaže u očuvanju zdravlja, linije i lepotefoto: NeonShot/Shutterstock

S obzirom na to da je slatko i često prepuno šećera, s voćem smo često opravdano oprezni dok pokušavamo da se rešimo viška kilograma.

 

Na kraju krajeva, mnoge voćke imaju vrlo visok glikemijski indeks, ali imajte u vidu da su oni prava riznica zdravlja i obiluju hranljivim sastojcima koji pomažu da organizam funkcioniše normalno.

 

Među njima, međutim, ima i mnogo onih koje spadaju u niskokaloričnu hranu, pa vam mogu biti od pomoći ako želite da smršate, a sigurno će vam pomoći da ojačate zdravlje.

 

Niskokalorično voće za mršavljenje


Kako navodi portal FoodData Central, baza podataka američkog Ministarstva poljoprivrede, ovo su podaci o kaloričnosti voćki koje se obično smatraju najmanje kaloričnim.

 

  • Jagode – u 100 grama ima 32 kalorije

 

Sirove jagode bogate su vitaminima i mineralima, a niskokalorične
Sirove jagode bogate su vitaminima i mineralima, a niskokaloričnefoto: Brent Hofacker/Shutterstock

U istoj količini nalazi se čak 91 gram vode, a ovo voće ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva drastičan skok šećera u krvi, kao i ostalo bobičasto voće. Uz to, obiluje kalijumom, cinkom, bakrom, vitaminom C...

 

  • Dinja – u 100 grama ima 34 kalorije

 

Sočna dinja sadrži minerale kao što si magnezijum, kalijum, kalcijum, cink, mangan, bakar, gvožđe, jod, flor, fosfor i natrijum. Kao što je već poznato, najveći procenat dinje čini voda, zbog čega je odlična za hidrataciju tokom leta.

 

  • Breskve – u 100 grama ima 39 kalorija

 

Breskve su odličan način da se zasladite i hidrirate, a nisu visokokalorične
Breskve su odličan način da se zasladite i hidrirate, a nisu visokokaloričnefoto: Bogutskaya/shutterstock

Jedna od omiljenih sezonskih voćki obezbeđuje samo jednim plodom skoro 10 odsto dnevnog minimuma potrebnih vlakana!

 

Sadrži i prebiotike koji hrane korisne bakterije u našim crevima, pomaže protiv upale, očuvanju imuniteta i navodno breskve popravljaju raspoloženje!

 

  • Kupine – u 100 grama ima 43 kalorije

 

Sirove kupine obiluju nutrijentima, a u njima se mogu naći vitamini A, B1, B2, B3, B6, B12 (folna kiselina), vitamin C, E i K. Od minerala najzastupljeniji su gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.

 

  • Maline – u 100 grama ima 52 kalorije

 

Bobičasto voće je uvek dobar izbor, a maline su s razlogom među omiljenim
Bobičasto voće je uvek dobar izbor, a maline su s razlogom među omiljenimfoto: Shutterstock

U sto grama malina nalaze se 52 kalorije i oko 12 grama ugljenih hidrata, od čega ima četiri grama šećera. One obiluju vlaknima toliko da samo 100 grama malina zadovoljava oko 26 odsto dnevnih potreba za njima!

 

Što se tiče vitamina, u malinama najviše ima vitamina C, zatim vitamina iz B kompleksa, vitamina E i K, dok su od minerala su u najvećoj meri prisutni mangan, kalijum, bakar, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

 

 

makonda-tracker