sve se preokrenulo

Jami ostala bez CELOG ALBUMA, Čola i Vesna odbili HITOVE: Ove domaće pesme su umalo otpevale druge zvezde

0

Ovih dana pesma "Provereno" Milice Pavlović u centru je pažnje domaćih medija zbog činjenice da je Ana Nikolić otpevala demo verziju i izvodi je na nastupima, a malo je poznato koje su još velike zvezde iz ruku ispustile velike hitove

foto: Ana Paunković, Damir Dervišagić
foto: Ana Paunković, Damir Dervišagić

Pevačica Milica Pavlović našla se nedavno u neprijatnoj situaciji kada je njena koleginica Ana Nikolić na jednom beogradskom splavu otpevala Miličin hit "Provereno" u izmenjenoj verziji, nakon čega je nastala prava mala bura na društvenim mrežama i u medijima. Ana je, naime, snimila demo verziju i ipak nije kupila pesmu, koju je potom pazarila Milica i objavila ju je na svom novom albumu "Posesivna".


Nakon medijske tišine i odbijanja da komentariše ovaj događaj, Milica tokom gostovanja u emisiji AmiG show nije krila ogorčenost.


Bila sam šokirana i frapirana jer sam kao devojčica pratila Aninu karijeru i slušala njene pesme. Zaista ne mogu da verujem šta sam doživela od nje kao starije koleginice. Sram je bilo! Sram je bilo svog imena, sram je bilo svoje karijere — rekla je pevačica.

 

Iako ovakav slučaj još nije zabeležen na našoj estradi, malo je poznato je bilo mnogih pesama koje su najpre nuđene drugim izvođačima pre nego što su konačno otpevane finalne verzije i postale hitovi.


Jedan od takvih slučajeva jeste pesma "Kukavica" Svetlane Cece Ražnatović, koja je dugo stjaala u fioci Marine Tucaković. Ona je prethodno nuđena mnogim pevačicama, a među njima je Vesna Zmijanac, koja je odbila i nju i Cecin hit "Idi dok si mlad".

 

Vesna Zmijanac
foto: Dragan Kadić

Vesna Zmijanac je trebalo da snimi pesmu "Idi dok si mlad". Međutim, nije joj se svideo tekst, ali joj se dopala melodija — rekla je Ceca jednom prilikom.


Još jedna Cecina pesma koja je umalo završila na tuđem albumu bila je "Isuse", koja se 1996. godine našla na albumu "Emotivna luda", a koju je najpre 1989. otpevao Oliver Mandić. Ipak, on je nikad nije objavio, a ovaj hit Marine Tucaković i Olivera Mandića zatim je prodat Ceci.

 

Oliver Mandić
foto: Nemanja Nikolić

Ispostavilo se da je mnogo Cecinih pesama dugo putovalo dok nije došlo u prave ruke, budući da je i hit "Lepi grome moj" pisan specijalno za Maju Berović.

 

Marina Tucaković i Aleksandar Milić Mili radili su sa Majom na njenom prvom albumu “Život uživo”, koji je objavljen 2007. godine, paralelno s radom na Cecinom albumu "Idealno loša", koji je ugledao svetlo dana godinu dana ranije.

 

Maja Berović
foto: Profimedia


Maja je želela da uči dok smo bili u studiju. Videlo se da može da napravi karijeru i da ima ogroman potencijal. Na albumu koji sam paralelno radio Ceci već sam imao "Pile", "Ponuđen ko počašćen", "Manta" i onda sam napravio pesmu "Lepi grome moj", ali mi se činilo da se ona ne uklapa u Cecin album. Zato sam radio tu pesmu za Maju, ali kad ju je Marina čula, rekla je "ovo je fantastična melodija, ovo će da zaokruži Cecin album — ispričao je Mili.

 

Svetlana Ceca Ražnatović, Ceca Ražnatović
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Čuvena pesma Vesne Zmijanac i Slavka Banjca "Ja imam nekog, a ti si sam" mogla je lako da postane duet Vesne i Dragana Kojića Kebe.


Ne znam ko je Kebu pomerio, a mene doveo, ali hvala mu. U svakom slučaju, verujem da bi Keba to na svoj način otpevao fantastično, pošto je zaista sjajan pevač — ispričao je jednom prilikom Banjac.

 

Interesantno, pesmu "Da se opet tebi vratim" Nine Badrić svojevremeno je odbio Zdravko Čolić. Pesmu je Aleksandra Milutinović specijalno za Čolu, ali do saradnje ipak nije došlo.

 

Zdravko Čolić
foto: Damir Dervišagić

Pa ovo je hit, ova ti je pesma postala hit — rekao je Čola kasnije autorki, a ona dodaje: — Mislim da što se tiče pesama, nije kome je namenjemo, već kome je suđeno. To je neka floskula, ali je tako.

 

Nina Badrić
foto: Instagram

Jasna Milenković Jami ispričala je jednom prilikom da je čitav jedan njen album završio u tuđim rukama, ali nije želela da imenuje koleginicu koja je otpevala pesme kojima se nadala.


Ceo taj album je bio sjajan, pesme su pravljene po mojoj meri, neke su čak bile i iz mog života. Onda se desio haos. Taj album nikada nije osvanuo pod mojim imenom. Album urađen za mene, dospeo je u ruke druge pevačice! Bila sam prinuđena da uradim drugi album, sa drugim pesmama i drugim autorima. Umešalo se svašta i to je potpuno promenilo estradne tokove. Da sam ja otpevala te pesme... Mislim, otpevala sam ih, ali... moja sudbina se preokrenula. Igrala se prljava igra, a ja je nisam znala. Možda je trebalo drugačije da je odigram. Ali, ni tada, nisada, ja ne umem da igram prljavo. Više mi nije žao. Uzdignute glave idem ulicom, nikome ništa ne dugujem, iako su meni dužni mnogi. Mnogi su se ogrešili o mene — istakla je u jednom intervjuu.

 

Jasna Milenković, Jami
foto: Dragana Udovičić

Igrom slučaja, i na svetskoj sceni bilo je mnogo sličnih situacija, pa je tako pesma Telephone, koju su izvele Lejdi Gaga i Bijonse zapravo bila namenjena Britni Spirs. Predivna How Will I Know Vitni Hjuston prvobitno je trebalo da padne u ruke Dženet Džekson, dok je Hero, hit Maraje Keri, umalo otpevala Glorija Estefan.


Zanimljivo je da je I Don't Want to Miss a Thing grupe Aerosmith najpre bila namenjena Selin Dion, a Bijonsina balada Halo trebalo je da se pojavi u izvedbi Leone Luis.

 

 

makonda-tracker