jasan stav

"Na majku sam nasledio sposobnost da se borim do kraja": Milan Radulović Laća iskreno o porodici i detinjstvu

1

Milan je otkrio da mu je majka bila najveći oslonac, ali sa svim nedaćama mora da bori kako ume i zna, život nas ne čeka.

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Talentovani tekstopisac Milan Radulović Laća pre četiri meseca suočio se najvećim gubitkom, kada je preminula njega majka, legendarna Marina Tucaković od koje je nasledio nesvakidašnju darovitost, strpljenje, hrabrost i umetničku dušu.

 

Njegovu tekstovi šalju posebnu poruku koju mnogi prepoznaju na pravi način, te mu starije kolege predviđaju blistavu karijeru, na koju bi Marina bila veoma ponosna.

 

U razgovoru za Kurir dotakao se odrastanja, roditelja, porodičnog doma i brata Miloša kojeg je poput majke prerano izgubio.

 

Miloš je bio sušta suprotnost meni. Bio je rođeni zavodnik, znao je da šarmira samo jednim gestom, pogledom, dok sam ja od onih koji se ponekad previše trude. Bio je mnogo socijalniji od mene i imao je tu neku lakoću postojanja, osvajao je ljude čistom energijom i lepotom. U stvari, on je bio mnogo autentičniji od mene kao sama pojava. Čim biste ga videli, odmah biste ga zapamtili ―  kaže Laća i dodaje da su im Marina i Futa obezbedili sve dečje radosti koje pamti:

 

―  Ljubav, pažnju, igrice, garderobu... Možda previše slobode. Miloš i ja smo bili potpuno drugačiji, pa su nam i slobode bile drugačije. Kazni i zabrana nije bilo, bar ne rigorozno. Sećam se da nam je tata rekao kad smo krenuli u školu da je sad na profesorima da nas kažnjavaju i zabranjuju nam. Nisu uspeli. Tu smo brat i ja bili slični - nismo uzimali te autoritete za ozbiljno ni tri posto.

 

marina tucakovć, Marina Tucaković, Milan Radulović Laća
foto: Instagram

S obzirom na to da su njegovi roditelji imali mnogo profesionalnih angažmana, veliki značaj u detinjstvu za Radulovića imali su baka, deka i gospođa Dušanka, porodična desna ruka.

 

 Rođen sam 1986. i pored mame, tate i brata pamtim još jednu osobu koja je i dan-danas u kući i radi kod nas. To je Dušanka, naša kućna pomocnica i ministarka za veselje. I dalje je snažna i puna duha sa svojih 70 i kusur, zdrava, neuništiva, trostruko vakcinisana. Što se tiče deda Ljubiše, preminuo je dok sam bio prilično mali. Ostavio mi je biblioteku koju sam skoro u potpunosti sačuvao, čak i prvo izdanje "Ajvanhoa", njegov jedini prevod. Iz ugledne užicke porodice koja se nekada prezivala Tucović, bio je poliglota, radio u Privrednoj komori, pomalo se bavio i diplomatijom... Ono što mnogi ne znaju jeste da je zajedno s mamom koautor teksta pesme "Ta tvoja mund harmonika". Baka Anica bila je poreklom iz Smedereva, iz predratne imućne porodice. Bila je izrazito lepa, one vrste lepote kao Ingrid Bergman. Pokušavala je da Miloša i mene dovede u red i u tome je uspevala. Ali svaki put kad bismo došli u njen stan, toplina njene ljubavi puštala nam je sve na volju.

 

Milan je otkrio publici i koje osobine je nasledio od Marine.

 

Na majku sam povukao sposobnost da se adaptiram i preživim život. Da se borim, do kraja, za sebe, za ono u šta verujem i što me motiviše, iako se često mnogo više borim za druge. I humor, pre svega, koji ni majka ni ja nikad nismo gubili, čak ni u onim najcrnjim situacijama. Na tatu sam povukao upornost i pravdoljubivost. I lepotu, naravno (smeh). O lošim osobinama koje sam nasledio ne bih. To bolje znaju moji prijatelji nego ja, pa nek me oni ogovaraju.

 

Marina Tucaković, Milan Radulović Laća
foto: Dragan Kadić

Karijera mu je krenula uzlaznom putanjom, a poznati estradni umetnici žele da baš on piše numere za njih, stoga priznaje šta ga najviše motiviše kada je posao u pitanju.

 

Motivišu me njihove slabosti, njihove maske, njihova harizma... A da bih došao do toga da budem motivisan, mora da se desi jedan otvoren razgovor nalik nekoj psihijatrijskoj seansi. Kada se tu "pacijent" otvori, prestajem da budem psihijatar, već samo čovek koji im pruža šansu da njihovu priču ispričaju na pravi način. Dobar tekst je onaj s kojim pevač može da se identifikuje. Ako toga nema, nisam dobro odradio svoj posao. Zato ću uvek raditi samo sa izvođačima koji pristanu da legnu na moj kauč.

 

Radulović potvrđuje da je majka bila ključna ličnost u njegovom životu koja ga je vodila ka istinskim vrednostima.

 

Naravno da jeste. I uvek će biti. I naravno da prokleti život ide dalje. Ali idem i ja ― završava Laća za Kurir.

 

 

 

 

 

makonda-tracker