odbrojavanje počinje

Rasla je uz priviđenja i priča s anđelima: Najkontroverznija princeza se udaje za šamana, a njen život je niz bizarnosti

1

Sitno se broji do jednog od najiščekivanijih venčanja kada je reč o kraljevskim porodicama Evrope, a udaja za čoveka koji "tvrdi da je nastao od reptila" je samo jedan od čudnih detalja u njenoj biografiji.

Šaman Durek Veret i princeza Marta Luiza od Norveške će se venčati poslednjeg dana avgusta
Šaman Durek Veret i princeza Marta Luiza od Norveške će se venčati poslednjeg dana avgustafoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Dok se norveška kraljevska porodica nosi s novim skandalom – hapšenjem vanbračnog sina buduće kraljice, odnosno princeze Mete-Marit, supruge princa Hakona, dvor se sprema i za jedno dugo iščekivano venčanje.


Princeza Marta Luiza od Norveške izgovoriće sudbonosno "da" 31. avgusta, u bajkovitom ambijentu Geirangerfjorda na zapadu zemlje, a udaje se za svog dugogodišnjeg partnera Dureka Vereta, samozvanog šamana.


Par je veren pre dve godine, a njihovo venčanje privlači mnogo pažnje jer najpre niko nije verovao da će oni duže ostati zajedno nakon što su stupili u vezu, kao ni nakon što je šaman zaprosio norvešku princezu.

Šta je (sve) kontroverzno u životu princeze Marte?


Ćerka kralja Haralda V i kraljice Sonje od Norveške prvo je dete kraljevskog para, pa bi, ukidanje zakona o muškoj primogenituri, usvojeno u Norveškoj 1990, primenjuje retroaktivno, ona danas bila prestolonaslednica. Umesto nje, na tron će, međutim, jednog dana stupiti njen mlađi brat princ Hakon.

 

Princeza Marta Luiza od Norveške godinama je sa šamanom Durekom
Princeza Marta Luiza od Norveške godinama je sa šamanom Durekomfoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Princeza Marta živi povučenim životom u Lomedalenu i brine o trima ćerkama koje ima s pokojnim piscem Arijem Benom Mod Anđeliki (18), Lei Isadori (17) i Emi Taluli (14).

 

Samoubistvo muža norveške princeze Marte


Ona se od poznatog pisca razvela 2017, a Ben je dve godine kasnije izvršio samoubistvo, nakon duge borbe protiv depresije.


Ari Ben se dugo borio s duševnim problemima, a godinu dana pre samoubistva je priznao da se "osećao kao klovn".

Ja sam stara vest, čak iako to svetu nije rečeno. Ja sam klovn, u najgoru ruku. U najbolju, ja sam autor. Za mnoge, ja sam budala –rekao je pisac i bivši suprug princeze Marte za VG dok je promovisao svoju knjigu "Inferno", koju su kritičari opisali kao "valjanje u očaju" .

 

Ari Ben, poznati pisac i bivši muž princeze Marte, izvršio je samoubistvo
Ari Ben, poznati pisac i bivši muž princeze Marte, izvršio je samoubistvofoto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

U njoj je govorio o svojim duševim problemima i halucinacijama. Ben je sahranjen u Oslu u januaru 2020. godine, a sahrani je prisustvovala cela norveška kraljevska porodica.

 

Ko je šaman za kog se udaje norveška princeza?


Iako se godinama piše da je Marta ostavila Bena zbog američkog šamana Dureka Vereta kog obožavaju holivudske zvezde poput Gvinet Paltrou, za to još uvek nema potvrde.

 

Budući muž princeze Marte je Amerikanac afričkog porekla, deklarisani biseksualac i samozvani šaman i guru, koji ima vrlo uticajne prijatelje među svetskim zvezdama. U pitanju je, inače, šaman iz Konstraktine pesme "Neam šamana", kog poznaje i Emina Jahović.


Radim na sebi spiritualno i telesno, a najviše radim sa šamanom Durekom, koji je ujedno najbolji drug Gvinet Paltrou – rekla je svojevremeno naša pevačica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)


Veret je svojevremeno optužen za nasilje u porodici jer je pretukao svog partnera, zatim je prodavao medaljone koji navodno leče od kovida, tvrdi da potiče od "reptilske rase" ili da je reinkarnacija egipatskog faraona i da je doživeo kliničku smrt, a svojim klijentkinjama je objašnjavao da postoji način da se "obrišu otisci bivših partnera iz vagine".

Depresija princeze Marte

 

Ona je dospela i u žižu javnosti zbog otvorenosti o svojoj borbi protiv depresije, koju je imala nakon samoubistva njenog bivšeg muža.


To je kao da ste u tunelu koji prekriva sve. Zaglavite se u jami depresije, u kojoj sam ja bila, ali iz nje možete i da izađete. Važno je pričati o ovim stvarima, o mentalnom zdravlju i o tome koliko je ono važno, da bismo naučili da se izborimo i s tim delovima sebe – istakla je jednom prilikom princeza.


I sama princeza je, kao njen pokojni suprug, imala poteškoće kada je u pitanju mentalno zdravlje, a u podkastu Zoom O'Clock jednom prilikom je pričala o halucinacijama koje su je morile.

 

Princeza Marta Luiza od Norveške
Princeza Marta Luiza od Norveškefoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Halucinacije princeze Marte i razgovori s anđelima


Marta Luiza je rođena u Nacionalnoj bolnici u Univerzitetskoj bolnici u oslu 1971. godine, a iako su njeno detinjstvo mnogi videli kao idilično, ona je živela u velikim strahovima.


Videla sam nešto u svojoj sobi. Bila sam prestravljena noću kada je trebalo da spavam. Gušila sam se i tome slično – ispričala je ćerka kralja Haralda i objasnila da veruje da je razlog svega užas koji se dogodio u njenoj sobi decenijama ranije.


Tek kad sam odrasla, kralj Harald i kraljica Sonja su mi rekli da se jedan nacista ubio u mojoj sobi. Zato sam imala košmare, sada to uviđam – objasnila je.


Naime, za vreme Drugog svetskog rata, nacistička vojska bila je smeštena na imanju Skaugum. Jedan od njih bio je Džozef Terboven, zvaničnik Nacionalsocijalističe nemačke radničke partije. Kada je 1945. godine objavljena predaja Nemačke, Terboven je 8. maja oduzeo sebi život tako što je detonirao 50 kilograma dinamita u bunkeru na ovom imanju, a istog dana je još nekoliko nacista izvršilo samoubistvo. Među njima i jedan u sobi koja je godinama kasnije pripala princezi Marti.

 

Princeza Marta Luiza od Norveške
Princeza Marta Luiza od Norveškefoto: Dzhavakhadze Zurab/TASS/Profimedia

Ćerka norveškog kraljevskog para poznata je u medijima kao vrlo spiritualna, a svojevremeno je tvrdila da priča s anđelima. Tako je 2007. godine je otvorila školu "Početak obrazovanja", u kojoj je obučavala ljude kako da komuniciraju s božanskim bićima.


Anđeli, ili bića svetlosti, susreću se u svim religijama – bilo je navedeno na sajtu škole, kako je pisao Špigel. – Na našim kursevima ćete imati mogućnost da naučite kako otkriti svoj unutrašnji izvor istine i obnoviti prirodni kontakt koji imate s anđelima i božanskim Univerzumom. Rezultat će zavisiti od vašeg pristupa i otvorenosti.


Škola je, međutim, zatvorena godinu dana kasnije zbog finansijskih poteškoća.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Mongolski šaman za Espreso

 

makonda-tracker